Srbija

Protest studenata ispred zgrade Predsedništva Srbije

Izvor: 
N1/FoNet Sre, 29/12/2021 - 16:04"Muči me obrazovni sistem", "Muče me reke u cevima", "Muči me što nas huškate na rat", "Umorni smo od tebe i tvojih laži Aleksandre Vučiću", "Muči me što ćutimo","Muči me što nam sečete šume", neke su od poruka koje su u okviru skupa studenata "Muči li vas isto što i nas" bile istaknute ispred zgrade Generalnog sekretarijata predsednika Srbije.

Apsolventkinja sociologije Anja Ilić istakla je da je veoma dobro što ima sve više studentskih inicijativa pokrenutih tokom protesta i blokoda usmerenih pre svega protiv kompanije Rio Tinto, ali da se po porukama koje su studenti istakli ispred Generalnog sekretarijata predsednika može videti da je u pitanju čitav kompleks problema, uzrokovan uništavanjem zemlje i davanjem prioriteta investitotora „po čijoj se volji kroje zakoni ove zemlje“.

Ona je naglasila da se studentima ne nudi perspektiva da ostanu u Srbiji, jer ih očekuju veoma malo plaćena radna mesta, sa lošom radnom zaštitom, uz preduslov da se ćuti o lošim uslovima i rada.

Ilić je istakla da desnica u Srbiji koristi ekonomsku i političku krizu i podsetila da se na blokadi auto-puta kod Sava centra pojavila organizacija pod nazivom Eko četa, koja osim velikog transparenta nije imala nikakvog uspeha, i da ih na protestu ispred Vlade nakon toga nije bilo.

Dodala je da desnica u trenucima krize nudi nezadovoljnim ljudima "nešto što deluje kao laka i primamljiva rešenja, koja su po pravilu lažna".

Ilić je ocenila da niko od desničarskih pokreta ne dovodi u pitanje sistem koji "rađa sve ove probleme i nejednakosti, jer je desnica uglavnom vrlo saglasna sa kapitalizmom i služi se "gorljivim parolama" kojima mogu da okupe ljude.

Ukazala je da je zbog toga važno da na protestima i blokadama bude i levica koja će ponuditi alternativu i ukazati na "realne korene problema", dodajući da problem kompanije Rio Tinto nije problem jednog bahatog investitora, već toga što Srbija funkcioniše po principu direktnih stranih investicija i "pokoravanja" investitorima, kao i rasprodaje zemljišta, radne snage i infrastrukture.

Student Tehnološko-metalurškog fakulteta Andrija Drobnjak rekao je da iako skupu prisustvuju ljudi iz raznih delova Srbije, generelano mogu da se slože da aktuelna vlast ne odgovara studentima i da su oni došli ispred zgrade Generalnog sekretarijata predsednika da iskažu svoje nezadovoljstvo.

Upitan kako bi ocenio odnos vlasti prema studentima, Drobnjak je rekao da je pitanje da li takav odnos u opšte postoji.

Istakao je da vlast ne stavlja studente u prvi plan jer se "uglavnom fokusira na penzionere" i daje obećanja u vezi sa njima.

Ocenio je da se studenti pitaju da li imaju neku svrhu u Srbiji i da li će postati bitniji vlasti kada završe fakultete ili kada odu u penziju.

 
MarketingNajnovije vesti