Protest u Smederevu Foto: twitter
Srbija

Protest u Smederevu protiv zagađenja, građani simbolično blokirali luku i prugu (FOTO+VIDEO)

Izvor: 
N1/FoNet Sub, 22/08/2020 - 20:52
Pod sloganom "Za svu decu" građani Smedereva večeras su se okupili na protestu zbog zagađenja vazduha u tom gradu.  
 
Oni su blokirali Luku Smederevo i prugu koja direktno vodi do nje. Reč je o simboličnoj blokadi luke i pruge, s obzirom na to da večeras tamo nema železničkog saobraćaja.
 
Građani su blokirali luku i prugu koje kineska kompanija HBIS koristi za transport i pretovar rude, zato što se, objašnjavaju, pri tom procesu podiže rudna prašina, za koju strahuju da je kancerogena i da im uništava disajne puteve.
 
Smederevci kažu da 50 godina imaju problem sa zagađenjem, otkako je otvorena Železara, ali da se situacija značajno pogoršala otkako je 2016. godine železaru kupila kineska kompanija HBIS, koja je povećala proizvodnju, ali nije uvela standard zaštite životne sredine i vazduha.
 
Nikola Krstić iz Udruženja građana "Tvrđava", koje je jedan od organizatora protesta, rekao je za N1 da su građani primorani da na ovaj način iskažu nezadovoljstvo, jer, s jedne strane, kineski investitor krši zakone svakodnevno, a sa druge strane, ministarstvo ne reaguje.
 
Okupljeni građani žale se da strahuju za svoje i zdravlje svoje dece, jer je zagađenje toliko da se dešava da vazduh "može da se vidi". Građani Smedereva i organizatori protesta napominju da nisu protiv Železare, da shvataju da je bitna za taj grad i domaću ekonomiju, ali da zahtevaju da se poštuju zakoni i propisi koji štite njihovo zdravlje.
 
Kako je javio reporter N1, na protestu se okupilo nekoliko desetina građana i aktivista iz Smedereva, ali i iz Beograda i drugih mesta u Srbiji. Protest je miran i nije primetno prisustvo policije.
 
Radović: Protesti zbog zagađenja u Smederevu koriste se isključivo u političke svrhe
 
Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović izjavio je da se današnji protest građana zbog zagađenja u Smederevu koristi isključivo u političke svrhe, a ne u svrhu rada na poboljšanju kvaliteta vazduha tog grada.
 
Radović je rekao da je za razvoj i budućnost jednog grada kao što je Smederevo "pogubno" da se nezadovoljstvo građana upotrebljava u političke svrhe. On je objasnio da je pre svega važno da stanovnici Smedereva znaju da se analizom rezultata na jednostavan način može imati uvid u činjenice.
 
Radović je naveo da je 2011. godine bilo 256 dana sa prekoračenjem srednjih dnevnih koncentracija zagađujućih RM 10 čestica, dok ih je 2019. bilo duplo manje i naglasio da to "nije dovoljan rezultat" i da je plan da Agencija za zaštitu životne sredine i dalje vredno radi i investira u poboljšanje kvaliteta vazduha i zaštitu životne sredine grada Smedereva.
 
On je istakao da se, zahvaljujući velikim ulaganjima u merne stanice i laboratorije za analizu, danas na najsavremeniji način meri kvalitet vazduha i da informacione tehnolgije omogućuju da se lako i brzo dođe do dobijenih podataka. Radović je ocenio da rezultati merenja kvaliteta vazduha "nikada nisu bili transparentniji" i da su građanima u svakom trenutku dostupni svi rezultati merenja.MarketingNajnovije vesti