• Protest „Za bezopasan vazduh“: Živi možda jesmo, ali zdravi sigurno nismo

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Na Terazijama u Beogradu u toku je protest u organizaciji „Eko straže“ pod sloganom „Za bezopasan vazduh“.
     

    Reporter N1 javlja da se kod terazijske česme okupilo nekoliko stotina građana. 

     
     
    Doktorka Marijana Matejić Spasić poručila je obraćajući se okupljenima: „Živi možda jesmo, ali zdravi, dok udišemo najzagađeniji vazduh u Evropi, sigurno nismo“.
     
    Srbija je u vrhu po stopi oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti, rekla je i dodala da oko 50 hiljada ljudi godišnje umre od srčanog udara, moždanog udara i sličnih povezanih stanja.
     
    Spasić je rekla da je Evropska agencija za zaštitu životne sredine utvrdila da dugotrajna izloženost čestičnom zagađenju dovodi do ubrzanja procesa arteroskleroza i povećanog rizika od srčanog i moždanog udara.
     
    „Pa treba li nam to još? Ove materije nam dolaze iz dimnjaka elektrana, toplana, iz individualnih ložišta, zapaljenih njiva i izduvnih gasova“, poručila je.
     
    Bojan Simišić iz Eko straže rekao je da su Nju Delhi, Lahor, Ulan Bator i Beograd gradovi koji se smenjuju na listi najzgađenijih gradova i da se taj problem gura ispod tepiha, a da po izveštaju Evropske agencije za zaštitu životne sredine imamo naveću smrtnost u Evropi.
     
    U pitanju je treći u nizu protest koji organizuje ova organizacija.
     
    Učesnici protesta nose transparente: „Stop ekološkom izbeglištvu“, „Izađi i bori se“, „Pažljivo dišite“, „Vazduh je opasan“, „Bačka Palanka se guši, davite nas“…
     
     

    Na Terazijama u Beogradu u toku je protest u organizaciji „Eko straže“ pod sloganom „Za bezopasan vazduh“.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija