• Prva vožnja voza „Soko“ od Beograda do Novog Sada za 33 minuta

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Brzi voz „Soko“ stigao je iz Beograda u Novi Sad za 33 minuta. U vozu su bili i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban. Od sutra i prvi putnici voziće se najsavremenijim vozovima u regionu.

    Brnabićeva: Presrećna sam, Srbija je danas drugačija zemlja

    „Presrećna sam i preponosna, ovako nešto mi smo mogli samo da sanjamo, a sada vidimo koliko je Srbija danas drugačija zemlja“, rekla je premijerka Ana Brnabić. 

    „Mogu samo da zamislim koliko će uticati na kvalitet života, kada jedan student iz Beograda bude mogao da putuje na fakultet u Novom Sadu. Ovo je nova Srbija“, izjavila je Brnabićeva.

    Orban: Mnogo je uloženo truda

    Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je da su predsednik Vučić i on uložili mnogo truda kako bi izgradili prijateljstvo između Srba i Mađara.

    Vučić: Ovo je za nas istorija

    „Ovo će dodatno da zbliži Srbe i Mađare, Budimpešta će da nam bude na dva, dva i po sata. Neverovatno je kakva će to veza da bude. Presrećan sam, ovo je za nas istorija“, rekao je  predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

    „Kad prođemo Batajnicu ići ćemo 200 na sat. Tako ćemo za manje od tri sata moći da dođemo u Budimpeštu“, rekao je Vučić. 

    Dabldeker kompozicija sa četiri vagona krenula je u 11 časova i u promotivnoj vožnji brzom prugom od Beograda do Novog Sada prevešće ukupno 270 putnika, među kojima će biti i predsednik  Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban. 

    Čast da upravlja vozom „Soko“, koji je u bojama zastave Srbije, na prvoj vožnji brzom prugom pripala je mašinovođi Zoranu Đurđeviću. 

    Železnička stanica u Novom Sadu, u koju će prvi brzi voz „Soko“ ući oko 12 sati, u potpunosti je rekonstruisana prvi put nakon 1964. godine, kada je i izgrađena. 

    Radovi na rekonstrukciji i modernizaciji železničke pruge Beograd-Budimpešta počeli su 2017. godine – 138 godina od puštanja prve pruge u Srbiji i gotovo pola veka od puštanja pruge Beograd-Bar. 

    Na relaciji Beograd-Novi Sad-Beograd planirano je ukupno 36 polazaka dnevno.

    Vožnja će, u zavisnosti od broja stanica i tipa voza, trajati od 36 do 57 minuta. 

    Po pet polazaka imaće „intercity“ voz koji će stajati samo na stanici Novi Beorgad. Putovanje traje 36 minuta.

    Po četiri polaska imaće „ekspresregio“ voz, na kome isto saobraća „Soko“, stajaće na sedam stanica, a vožnja će trajati u proseku 48 minuta.

    Štadlerove elektromotorne garniture, koje su na srpskim prugama od pre nekoliko godina, imaće po devet polazaka na „regio“ liniji, stajaće na 11 stanica a putovaće se prosečno 57 minuta.

    U promotivnom periodu cena karte biće 300 dinara za polaske od Beograda do Novog Sada, dok deca do sedam godina ne plaćaju kartu.

    Od nedelje, putnici će moći od Beograda do Novog Sada da osete prednosti brzih pruga, a sudeći prema najavama, ovako će se od 2025. godine putovati i do Budimpešte i drugih evropskih gradova.

    Predsednik Aleksandar Vučić ugostio je na doručku mađarskog premijera Viktora Orbana pre zajedničke vožnje brzim vozom.  

    Brzi voz „Soko“ stigao je iz Beograda u Novi Sad za 33 minuta. U vozu su bili i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban. Od sutra i prvi putnici voziće se najsavremenijim vozovima u regionu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija