Pančevo Tamiš zima
Srbija

Prve procene RHMZ: Pred nama nešto hladnija zima

Izvor: 
Tanjug Uto, 06/10/2020 - 09:28Oktobar će biti topliji u odnosu na prosek za naše podneblje, izjavio je direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Jugoslav Nikolić.
On dodaje da je još rano davati sigurne informacije o dugoročnoj vremenskoj prognozi, ali da statistike trenutno ukazuju da bi ova zima mogla biti nešto hladnija u odnosu na prethodne dve, tri.
 
Nikolić je rekao da vremenska situacija koja je zadesila zapadnu Evropu, u smislu ekstremno velikih količina padavina, zaobilazi naše područje. Naveo je da se u narednim danima, do četvrtka, očekuje promenljivo vreme sa relativno malim količinama padavina, a da će od petka do 15. oktobra biti suvo i sunčano vreme, sa odlikama Miholjskog leta.
 
Dodao je da će od 15. oktobra do kraja meseca ponovo biti promenljivo sa po nekoliko suvih i vlažnih dana, te da će oktobar, generalno posmatrano, biti topliji u odnosu na prosek za taj mesec, kada je naše podneblje u pitanju.
 
Kada je reč o dugoročnoj vremenskoj prognozi, Nikolić je rekao da je još rano davati sigurne informacije o tome jer se svake godine vrši usaglašavanje prognoza sa svim ekspertima jugoistočne Evrope i Mediterana.
 
Dodao je da će, kada je u pitanju zima, to usaglašavanje biti oko 20. novembra i da će se tada izaći sa dugoročnom prognozom.
 
"Statistike trenutno ukazuju da bi ova zima mogla biti nešto hladnija u odnosu na prethodne dve, tri, sa nešto većom količinom snega, ali to ćemo znati tek u drugoj polovini novembra, kada svi eksperti budu analizairali situaciju i usaglasili svoja očekivanja", dodao je Nikolić.MarketingNajnovije vesti