Kamioni Foto: pixabay
Srbija

Prvi kamion sa srpskom robom ušao na Kosovo

Izvor: 
RTS Sub, 21/03/2020 - 15:51

Kamion sa ambalažom proizvedenom u centralnoj Srbiji ušao je oko podneva na Kosovo. To je prvo dopremanje robe koja neće biti opterećena taksom od 100 odsto.

Kosovska vlada donela je sinoć odluku o ukidanju takse od 100 odsto na sirovine iz centralne Srbije, a od prvog aprila očekuje se ukidanje takse na sve proizvode.

 

Ulazak prvog kamiona sa sirovinom iz centralne Srbije potvtrdio je RTS-u portparol kosovske carine Adriatik Staviljeci i dodao da je u protekla 24 sata na kosovsko tržište ušlo oko 170 kamiona sa robom iz drugih evropskih država.

"Nakon donošenja odluke u kosovskoj carini, odmah smo aktivirali naše sisteme i započeli sa primenom odluke vlade. Sa robom iz Srbije ušao je jedan kamion a iz Bosne i Hercegovine još nije bilo robe", rekao je Staviljeci.

Prilikom ulaska na Kosovo kamioni obično podležu poboljšanim higijenskim i sanitarnim pregledima koje sprovode lekari na prelazima.

Staviljeci je da je od momenta uvođenja takse, od novembra prošle godine na Kosovo iz centralne Srbije isporučeno robe u vrednosti oko 10 miliona evra, dok je ranije, u normalnim trgovinskim odnosima, vrednost plasirane robe iz srpskih fabrika bila 450 miliona, a iz BiH 80 miliona.
MarketingNajnovije vesti