• Prvi koraci Poslaničkog kluba DS – briga o penzionerima, poljoprivrednicima i slobodi medija

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Narodni poslanici i poslanice Demokratske stranke danas su održali konferenciju za medije u centralnom domu Skupštine Srbije i najavili prve korake Poslaničkog kluba DS-a: brigu o penzionerima, poljoprivrednicima i slobodi medija.

     

    Penzije su među najmanjima u Evropi i regionu, dug penzionerima nije vraćen, ne postoji zakonski način određivanja visine penzija, nego to čini Vlada po svom nahođenju. Sve to penzionere čini veoma ugroženima,“ izjavio je predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac i ukazao na to da u Srbiji danas na jednog penzionera dolazi manje od jednog zaposlenog.

     

    Jedan od najvećih promašaja vlasti SNS to što je ljudima dirnula u penzije. Na taj način je svima poslata poruka da penzije nisu štednja zaposlenog, već da iz tog fonda svako može zahvatati kako mu je drago. Ovo je signal ljudima danas da u penzioni fond uplaćuju što je manje moguće da bi u budućnosti neko mogao malo i da im uzme. Na taj način se ruši potpuno penzijski sistem,“ poručio je Lutovac.

     

    Predsednik demokrata je naglasio da se odgovorna vlada ne rasipa zajedničkim novcem, već na važna mesta zapošljava one koji znaju, a ne one koji su poslušni kako ne bismo imali ogromne gubitke poput onog u EPS-u.

     

    „U poslednjih deset godina Republika Srbija je iz budžeta isplatila oko milijardu evra za kazne i penale. To je dvostruko više od uštede ostvarene smanjenjem penzija tokom fiskalne konsolidacije koja je, kako se moglo čuti, spasila državu bankrota. Dakle, penzionerima su oduzimane njihove zarađene penzije da bi se plaćala nesposobnost i neznanje onih koji upravljaju Srbijom. Samo ove godine na ime kazni i penala u budžetu je predviđeno 280 miliona evra. Jedino što znamo da je 80 miliona previđeno za početak isplate za restituciju, a šta je sa ostalih 200 miliona?“ upitao je Zoran Lutovac.

     

    Demokrate podsećaju da, prema podacima Fonda PIO, u Srbiji ima 1,68 miliona penzionera. Više od milion njih živi sa primanjima manjim od 30.000 dinara, a njih 300.000 ima penziju manju od 15.000 dinara. Najniža primanja imaju poljoprivredni penzioneri – tačno 2.130 njih prima starosnu penziju manju od 5.000 dinara, dok su ekonomski još ugroženiji građani stara lica bez prava na penziju jer ne postoje socijalne penzije.

     

    Predlog Zakona za povraćaj sredstava oduzetih penzionerima za fiskalnu konsolidaciju podnećemo početkom septembra,“ poručio je predsednik demokrata.

     

    Briga o poljoprivrednicima nalazi se visoko na listi prioriteta DS-a, koji je danas već podržao proteste poljoprivrednika i njihove zahteve da minimalna cena tone suncokreta bude 700 evra plus PDV i da se poveća količina goriva koja može da se sipa u traktore i poljoprivredne mašine i da to može da se učini na svakoj benzinskoj pumpi, a ne samo na NIS-ovim. „U ovom trenutku su procene takve da je na polovini njiva u Banatu suša u potpunosti uništila rod, a da će na drugoj polovini oranica biti tek 10% od prosečnih prinosa. Zato zahtevamo od Vlade da proglasi elementarnu nepogodu od suše, da bi pomogla ionako osiromašenim poljoprivrednicima i smanjila im namete koje plaćaju državi,“ poručila je Dragana Rakić.

     

    Zamenica predsednika Demokratske stranke naglasila je da poljoprivreda pod ministrom Branislavom Nedimovićem i SNS-om doživljava potpuni kolaps i da zato demokrate zahtevaju ostavku ministra Nedimovića, koji ne samo da je pokazao izuzetno neznanje za oblast koja mu je poverena, nego i potpunu bezidejnost kada treba rešavati probleme u poljoprivredi.

     

    „Seljaci su potpuno u pravu kada kažu da država ne stoji iza njih. Zato ih Demokratska stranka podržava u današnjim protestima i svim budućim koji će biti neminovni jer je ovakvo stanje u poljoprivredi neodrživo,“ poručila je Dragana Rakić.

     

    Potpredsednica Demokratske stranke i narodna poslanica Tatjana Manojlović govorila je o stanju u medijima. „U izveštaju Birodija za period od godinu dana jasno se vidi da je u centralnim informativnim emisijama televizija sa nacionalnom pokrivenošću, DS dobila 37 minuta i 47 sekundi, dok je Aleksandar Vučić bio zastupljen 129 sati i 9 minuta. To je 205 puta manja zastupljenost. Nema potrebe predočavati koliko to utiče na formiranje javnog mnjenja i rezultate izbora, sve da su ostali izborni uslovi savršeni. Takođe, analiza informativnih sadržaja televizija pokazuje da sve četiri televizije kojima se ponovo dodeljuje nacionalna frekvencija u isto vreme, i na potpuno isti način, izveštavaju o Aleksandru Vučiću, kao da postoji dirigent koji sve sinhronizuje!“ izjavila je Tatjana Manojlović.

     

    Interesantno je i da REM, iako je prošlo četiri meseca od izbora – još uvek nije objavio analizu o izveštavanju tokom predizborne kampanje.

     

    Poslanici Demokratske stranke će na narednom zasedanju Parlamenta zatražiti razrešenje članstva u REM-u predsedavajuće Olivere Zekić, zbog nesavesnog obavljanja posla. Da bi se inicijativa pokrenula potrebno je da to potpisima potvrdi 20 poslanika, a imamo potvrdu da će to učiniti i daleko veći broj naših kolega iz opozicionih stranaka. Takođe, sa našim pravnim timom razmatramo i podizanje tužbi po osnovu ‘zloupotrebe službenog položaja’ i ‘nesavesnog rada u službi’ koji podležu krivičnoj odgovornosti,“ najavila je Tatjana Manojlović.

     

     

    Narodni poslanici i poslanice Demokratske stranke danas su održali konferenciju za medije u centralnom domu Skupštine Srbije i najavili prve korake Poslaničkog kluba DS-a: brigu o penzionerima, poljoprivrednicima i slobodi medija.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija