Telefon Foto: pxfuel
Srbija

Psihoterapijska podrška građanima Srbije i na telefon 19833

Izvor: 
Beta Sre, 22/07/2020 - 19:19Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije saopštilo je danas da je ponovo ustupilo telefonsku liniju 19833 Savezu društava psihoterapeuta Srbije, kako bi građani mogli da dobiju besplatnu psihoterapijsku pomoć tokom pandemije izazvane korona virusom.
 
Državna sekretarka u tom ministarstvu Tatjana Matić je rekla da će na liniji Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu, svakoga dana od 15 do 21 čas, volonteri Saveza pružati podršku svim građanima koji imaju psihološke tegobe usled pandemijske krize.
 
Takođe, Centar će nastaviti svoje redovne aktivnosti na istom broju telefona sa ciljem pružanja saveta za jačanje bezbednosti dece na internetu i prijema prijava ugrožavanja dece onlajn.
 
Građani mogu da izaberu razgovor sa edukatorima Centra ili sa psihoterapeutima.
 
"Tokom vanrednog stanja, u aprilu i maju, takođe smo omogućili građanima da na ovaj način dobiju podršku, budući da je nesumnjivo da pandemija uzrokuje teskobu i druge psihološke probleme kod ljudi", istakla je Matić.
 
Dodala je da su u tom periodu volonteri Saveza primili 286 poziva, a prosečno trajanje razgovora bilo je oko 22 minuta.
 
"Neophodno je bilo i da Nacionalni centar za bezbednost dece na internetu radi neometano, naročito zbog povećanog korišćenja interneta kod najmlađih i samim tim povećanog rizika od svih oblika onlajn ugrožavanja, a u tom periodu primljeno je 1.778 poziva i onlajn upita i formirano 236 predmeta", navela je Matić.MarketingNajnovije vesti