• „Putevi Srbije“ nabavljaju sistem za kontrolu ko beži od putarine na autoputu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Putevi Srbije raspisali su javnu nabavku sistema za kontrolu korišćenja autoputa pod naplatom na deonicama Beograd – Subotica, Beograd – Šid i Beograd – Čačak.
     
    U tenderskoj dokumentaciji se navodi da će novi sistem poboljšati kontrolu i nadzor kretanja vozila na autoputu u cilju identifikacije odbega vozila (vozila koja izbegavaju da plate nadoknadu za korišćenje autoputa izlazeći na tzv. „divljim izlazima“).
     
    Takođe će se, dodaje se, smanjiti redovi i čekanja i sprečiti i kazniti vozila koja imaju veća osovinska opterećenja od dozvoljenih, a biće omogućeno i blagovremeno obaveštavanje korisnika autoputa o saobraćajnom stanju na naplatnim stanicama ili nekim deonicama autoputa, prenosi Ekapija.
    Ovom javnom nabavkom predviđeno je uvođenje novog sistema na ovim deonicama koji će prikupljati podatke o kretanju vozila na autoputu pomoću kamera postavljenih ispred svake od naplatnih stanica, meriti opterećenja vozila na pojedinim mestima i informisati vozače radio-putem i pomoću promenljive saobraćajne signalizacije.
     
    Sistem podrazumeva montiranje po dva portala (iz svakog pravca po jedan) ispred čeonih naplatnih stanica i ispred petlji na kojima se nalaze naplatne stanice, na kojima se instaliraju kamere za snimanje vozila sa ugrađenim softverom za prepoznavanje registarskih oznaka.
     
    Na autoputu Beograd–Subotica reč je o naplatnim stanicama Inđija, Beška, Kovilj, Novi Sad, Zmajevo, Vrbas, Bačka Topola i Žednik.
     
    Na deonici Beograd – Šid kamere će biti instalirane na naplatnim stanicama Pećinci, Ruma, Sremska Mitrovica, Kuzmin i Adaševci – Morović, a na deonici Beograd – Čačak na stanicama Ub, Lajkovac, Ljig, Takovo i Preljina. Ukupno će biti instalirano 36 portala i 72 kamere.
     
    Kamere će obezbediti podatke kao što su identifikacija vozila koja prevoze opasni teret sa podatkom o vrsti opasnog tereta, država porekla vozila, klasa, marka i model vozila, kao i njegova boja.
     
    Do podataka o državi porekla vozila i indentifikaciji vozila koja prevoze opasan teret dolazi se dodatnim analizama registarskih oznaka vozila i oznaka opasnog tereta (metode optičkog prepoznavanja karaktera) i moguće ih je izvršiti na osnovnim verzijama kamera za snimanje vozila. Određivanje podataka o klasi, marki, modelu i boji vozila zahteva dodatne obrade slike vozila koje zahtevaju i unapređeni model kamere koji omogućava ugradnju ovog tzv. naprednog softvera„, objašnjava se u tenderu i dodaje da se ovim konkursom predviđa nabavka četiri kamere sa mogućnošću ugradnje naprednog softvera.
     
    Sistem će omogućiti i prikupljanje i obradu podataka sa svih video kamera u cilju izračunavanja prosečne brzine kretanja svakog vozila na svakoj od deonica autoputa između dva portala i identifikaciju prekršilaca koji se kreću većom prosečnom brzinom od dozvoljene, kao i obaveštavanje vozača o stanju na naplatnim stanicama i na autoputu putem promenljive signalizacije i RDS-TMC radio-sistema, i uvid u stanje saobraćaja na naplatnim stanicama i obližnjim petljama na auto-putu.
     
    Napominje se da je ovim konkursom obuhvaćen samo sistem video-nadzora, dok će sistem za merenje ukupnog i osovinskog opterećenja vozila u pokretu biti nabavljen kroz poseban konkurs.
     
    Vrednost posla je 260 miliona dinara, a tender je otvoren do 29. decembra.
     
     

    Putevi Srbije raspisali su javnu nabavku sistema za kontrolu korišćenja autoputa pod naplatom na deonicama Beograd – Subotica, Beograd – Šid i Beograd – Čačak.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]

    Treći dan potrage za dvogodišnjom Dankom Ilić

    Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić, nakon što je obustavljena pretraga terena, ušla je u treći dan. Policija je saopštila da nastavlja intenzivan operativan rad radi utvrđivanja svih […]