• PVO raketa „pancir s“ ispala iz kamiona kod Ostružnice

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ministarstvo odbrane potvrdilo da je u saobraćajnoj nesreći kod Ostružničkog mosta, u kojoj je učestvovalo i vozilo Vojske, ispala jedna PVO raketa „pancir S“.

    Nesreća se dogodila jutros oko 7.30 i u njoj je učestvovalo borbeno vozilo VS upućeno na izvršenje redovnog zadatka. Jedan pripadnik VS je povređen.

    Incident je potvrdilo Ministarstvo odbrane, a RTS-u je potvrđeno da su se u kamionu nalazile tri PVO rakete „pancir-S“ i da je jedna ispala iz kamiona.

    Reč je o bojevim glavama, zbog čega je celo područje oko Ostružničkog mosta obezbeđeno.

    Nezgoda se dogodila na Ostružničkom mostu, kod isključenja za Obrenovac. Kamion je bio u koloni drugih vojnih vozila, koja su krenula na redovnu vojnu vežbu na poligon Pasuljanske livade, navodi RTS.

    Saobraćaj je obustavljen u oba smera, a vozila se preusmeravaju na lokalne saobraćajnice.

    I nakon više od osam sati od nesreće, saobraćaj na obilaznici oko Beograda od tunela „Straževica“ ka Bubanj Potoku je i dalje usporen.

    JP Putevi Srbije zamolili su vozače da prilagode brzinu zbog problema.

    Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je danas za N1 da je prevrtanje artiljerijsko-raketnog sistema PVO Pancir S-1E na putu kod Ostružnice nešto što je neprihvatljivo i nezamislivo i incident koji ne može da ima opravdanje.

    „Ne ulazeći u to pod kojim okolnostima se to dogodilo, to je nešto što je nezamislivo i neprihvatljivo. To je nešto što nema opravdanja i ne može se samo odmahnuti rukom i reći: ‘Pa, dobro, dešava se’“, rekao je Radić agenciji Beta i dodao da je time vojsci i državi naneta ogromna materijalna šteta jer je reč o najmodernijem sistemu PVO nabavljenom iz Rusije prošle godine.

     

    On je rekao da su slični incidenti dešavali i u Rusiji, jer Pancir ima visoko težište zbog radara i raketa, ali da je to iskustvo trebalo da bude uneto i u obuku Vojske Srbije, a da je to očigledno zanemareno.

    „Postoje neke norme koje se tiču prilagodjavanja brzine, ali je potrebno da se veoma striktno sprovede formalna obuka. U pristupu obuci se očigledno negde omanulo, ali mi nikada nećemo saznati o čemu je tu reč jer živimo u veoma zatvorenom sistemu“, rekao je on.

    Radić je dodao da bi bilo drugačije da se Pancir prevrnuo na poligonu i obucu, jer obuka uvek zahteva više rizika.

    „Da je sreće da se naša vojska mnogo više pojavljuje na poligonima nego na javnim prezentacijama koje služe da se zadovolji ego političara. Ali da se Pancir prevrne po ravnom putu, u maršu i u koloni pod pratnjom – to je neprihvatljivo“, rekao je on.

    Analitičar je kritikovao i to što je u prvoj reakciji vojska saopštila da se „prevrnuo kamion“.

    „Neko je vrlo nespretno plasirao informaciju da se prevrnuo kamion, da bi sakrio veličinu tog incidenta. Nije se prevrnuo kamion nego borbeno oruđe Pancir. Nešto što smo mi platili milione evra“, rekao je Radić.

    On nije želeo da špekuliše kolika je šteta naneta tom sistemu na osnovu fotografija sa mesta nesreće ali je rekao da će to morati da se utvrdi pre nego proizvodjač iz Rusije saopšti da li je moguća popravka i koliko bi to koštalo.

    Jedan pripadnik Vojske Srbije povređen je danas prilikom prevrtanja sistema PVO Pancir na obilaznici oko Beograda, kod isključenja za Obrenovac.

     

    Ministarstvo odbrane potvrdilo da je u saobraćajnoj nesreći kod Ostružničkog mosta, u kojoj je učestvovalo i vozilo Vojske, ispala jedna PVO raketa „pancir S“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]