Foto: Pikrepo
Srbija

Radenković: Od početka školske godine 39 saobraćajnih nezgoda u zoni škola

Izvor: 
Tanjug Uto, 24/01/2023 - 09:40Od početka ove školske godine, u zonama škole desilo se 39 saobraćajnih nezgoda širom Srbije, dva deteta su zadobila teške telesne povrede, a 14 je lakše povređeno, rekao je danas Tanjugu Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije.

"Kada je reč generalno o bezbednosti dece u zonama škole, taj broj nezgoda se smanjuje iz godine u godinu. Međutim, prošle godine smo imali jednu saobraćajnu nesreću, u Lebanu, u zoni škole, gde je dete poginulo", rekao je Radenković.

Ono što je od juče i početka drugog polugodišta, u intenzivnoj policijskoj akciji kontorole bezbednosti saobraćaja u zonama škole u fokusu, jeste kontrola prekoračenja brzine u zoni škole, korišenje bezbednosnih pojaseva, propisno prevoženje dece kao i propuštanje pešaka na pešačkom prelazu, ali i nepropisno parkiranje u zoni škole.

"Jako je bitno da roditelji znaju da ako su deca lađa od 12 godina moraju biti na zadnjem sedištu, uglavnom su ta deca dovoljno visoka da ne moraju da se prevoze u sedištu ili busteru, ali je jako bitno da moraju biti vezana. Deca koja su starija od 12 godina mogu se prevoziti i na prednjem sedištu, takođe vezani. To su neke ključne stvari koje roditeljima oduzimaju jako malo vrmena ali nažalost često to ne praktikuju", rekao je Radenković.

Akcija će se, kako je rekao, sprovoditi prvih nekoliko nedelja početka polugodišta, ali to je intenzivna kontrola, dok će se pojačana sprovoditi i tokom cele školske godine.

"Aktivnosti će biti sprovođene intenzivno u prvih par nedleja školske godine, ali moram da kažem da saobraćajna policija jako često u zonama škole i u narednim nedeljama vrši pojačane aktivnosti u zonama škole, tokom čitave godine", naglasio je Radenković.

Kaže da je na početku ove školske godine, u septembru, akcija imala značajne rezultate.

"U svega četiri nedelje, imali smo više od 15.000 prekršaja. Više od 6.000 prekršaja prekoračenja brzine, 2.000 prekršaja vozača koji su vozili u zoni škole i koristili mobilni telefon i ono što je posebno bilo zapanjujuće 200 vozača koji su vozili u zoni škole pod dejstvom alkohola. Njih 36 je zadržano u službenim prostorijama zato što su vozili sa 1,20 promila", istakao je Radenković.

On je naglasio da je bezbednost dece u saobraćaju prioritet Uprave saobraćajne policije, Ministarstva unutrašnjih poslova i Vlade Srbije, i izrazio nadu da će se vozači u zonama škole ponašati odgovorno.
MarketingNajnovije vesti