Srbija

Radnici "Pošte" odbili predlog o povećanju plata, štrajk još traje

Izvor: 
Tanjug Pon, 09/12/2019 - 12:26

Radnici Pošte Srbije koji štrajkuju nisu prihvatili predlog predstavnika vlade da se povećaju zarade za oko 17 odsto onima na tehnološkim poslovima, koji imaju najmanja primanja, kao ni da drugim radnicima povećanje bude ukupno oko devet odsto, rekla je danas predsednica sindikata Nezavisnost u Pošti Srbije Snežana Marković.

Ona je za Tanjug rekla da su juče održana tri sastanka sa predstavnicima vlade, poslodavaca i zaposlenih i da za sada nema informaciju da li će i danas biti održan sastanak.

Prema informacijama kojima raspolaže, većina pošti u Srbiji i dalje ne radi, pošto ne radi Glavni poštanski centar.

"Imali smo juče tri sastanka, u 10 sati, u 16 i od 21.30 sati. Na poslednjem sastanku predstavnici zaposlenih nisu prihvatili predlog vlade da njihove zarade, zajedno sa onim što treba da nam vrati vlada, budu uvećane oko 17 odsto radnicima na tehnološkim poslovima, a da povećanje za one koji rade na drugim poslovima, koja nisu isključivo tehnološka, budu samo šest odsto, tako da bi sa 3,5 odsto koje treba da nam vrate ukidanjem ovog zakona (o umanjenju zarada), to bilo oko devet odsto", navela je Marković.

Dodaje da sindikati ne vode štrajk, već da je deo zaposlenih samostalno obustavio rad i izabrao svoje predstavnike.

"Oni traže da zarada bude na nivou proseka Republike Srbije, 52.000 ili 53.000 dinara mesečno, to jest da ne bude manja od 50.000, ali uvek imaju neki drugi zahtev. Prema mojim informacijama, pošte i danas ne rade, ne znam da li sve i koliko pošta ne radi. Ipak, u svakom gradu većina pošti ne radi. Ne radi Glavni poštanski centar, a kada on ne radi, onda ovi u unutrašnjosti nemaju šta da rade", rekla je Marković.

Kako je rekla, vlada je odobrila da Pošta Srbije može 100 radnika da prevede do kraja godine u radni odnos na neodređeno vreme, kao i još 100 ljudi do aprila 2020. godine, pošto postoji problem sa nedostatkom kadrova u tehnologiji.

Dodala je da se, inače, održavaju sastanci sa predstavnicima vlade kako bi se rešavali problemi u Pošti Srbije nagomilani više od 15 godina, koliko zaposleni nisu dobili nikakvo povećanje.

Predstavnici Vlade Srbije, poslodavca, dva reprezentativna sindikata i predstavnici zaposlenih, proteklih sedam dana razgovaraju i o raspodeli dobiti preduzeća i stanju u Pošti Srbije.

U Pošti Srbije zaposleno je oko 15.000 radnika.
MarketingNajnovije vesti