• Radnicima na minimalcu nedostaje više od 7.000 dinara do minimalne potrošačke korpe

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Minimalac koji je lane u Srbiji povećan za 10 odsto inflacija je već pojela, pa minimalnom zaradom može da se kupi robe približno isto kao u martu prošle godine.

    Minimalna potrošačka korpa u martu je iznosila 42.519 dinara i bila je za 10,6 odsto skuplja nego u martu prošle godine, piše Danas.

    Minimalna zarada od oko 35.000 dinara i dalje je daleko od pokrića potrošačke korpe, a namera sindikata da se minimalac izjednači sa potrošačkom korpom nije ostvarena.

    Inflacija u kojoj dominiraju cene hrane, po pravilu, najviše pogađa najsiromašnije u čijim troškovima upravo hrana najviše učestvuje.

    Kako piše Danas, radnicima na minimalcu nije neka uteha to što Severna Makedonija ima 300, a Albanija 248 evra, dok oni primaju bruto zaradu od 401 evro. Crna Gora je, na primer, povećala minimalac na 532 evra.

    Profesorka na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Jelena Žarković za Danas kaže da, koliko god da je minimalac nizak, njegovo preveliko povećanje bi predstavljalo veliko opterećenje za mala i srednja prduzeća.

    „Kod nas sindikati mogu da traže šta god hoće, ali i zahtevi moraju biti razumni. Iako se zbog rasta cena minimalna zarada udaljava od potrošačke korpe, ne možemo ni od poslodavaca da tražimo nešto što ne mogu da ispune. Problem je u oporezivanju“, napominje ona. 

    Prema njenim rečima, ne može se isto oporezivati onaj ko radi za minimalnu zaradu i neko ko prima platu iznad prosečne.

    „Ono što su uradili Crnogorci u programu Evropa sad, moglo bi se uraditi i kod nas. Kod njih je bilo isto opterećenje minimalne i dvostruke prosečne zarade. Oni su smanjili poresko opterećenje, podigli minimalac, podigli su i neke akcize. Videćemo kako će ubuduće funkcionisati. Kod nas je minimalac za dva procentna poena veći od opterećenja dvostruke prosečne plate, ali to je malo. Naše niske zarade su opterećene isto kao i visoke, a to je poslodavcima puno. Većina malih i srednjih preduzeća to prosto ne može da isplati. Ako bi minimalna zarada bila 45.000 dinara, poslodavca bi to koštalo 60.000. Svugde u Evropi od nižih ka višim platama poresko opterećenje raste“, poručuje sagovornica Danasa.

    Standard građana Srbije nije nizak gledajući samo minimalnu, već je ista situacija i sa prosečnom platom. U martu je isplaćena prosečna plata od 635 evra i u odnosu na siromašne zemlje Zapadnog Balkana poput Severne Makedonije i Albanije, to je za 100 evra više. Međutim, u odnosu na uporedive zemlje EU i dalje kaskamo, pa tako za Hrvatskom zaostajemo čak 480 evra. 

    Minimalac koji je lane u Srbiji povećan za 10 odsto inflacija je već pojela, pa minimalnom zaradom može da se kupi robe približno isto kao u martu prošle godine.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija