kafic Foto: pxhere
Srbija

Radno vreme kafića u zatvorenom produženo do 23 časa, manifestacije i dalje zabranjene

Izvor: 
Tanjug/N1 Pon, 28/09/2020 - 10:10Epidemiolog i zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević rekla je, nakon sednice Kriznog štaba, da će u kafićima i restoranima u zatvorenim prostorima, radno vreme biti produženo do 23 časa, uz poštovanje svih propisanih mera.
 
Kulturne i sportske manifestacije nisu još dozvoljene.
 
"Ovu meru ćemo pratiti i ukoliko se primeti i najmanje povećanje učestalosti obolevanja, biće korekcije. Udaljenost između gostiju mora da bude najmanje 1,5 metara, osim ukoliko su članovi porodice u pitanju", kazala je, dodajući da je to propisano prethodnim merama.
 
Dodala je da svako od nas treba individualno da proceni rizik po zdravlje svoje porodice kad odluči da ode u kafić ili restoran.
 
"Iako je povoljna epidemiološka situacija, smatramo da kulturne i sportske manifestacije još ne treba dozvoliti, jer ne želimo da se naprave bilo kakvi preduslovi da se situacija pogorša", dodala je Kisić Tepavčević.
 
Rekla je i da je situacija u zemlji stabilna, ali dodala da svakodnevno imamo na desetine zaraženih i bar po jednog preminulog, pa je pozvala na dalje odgovorno ponašanje.
 
"Srbija je među najboljima u Evropi sa sedam obolelih na 100 hiljada stanovnika prošle nedelje, i osim Vatikana i Grenlanda, mi smo zemlja sa najnižom stopom učestalosti obolevanja. Prošle nedelje je u Crnoj Gori bio sto puta veći rizik obolevanja, u Hrvatskoj deset puta, a ovaj rezultat je odraz toga što su se građani odgovorno ponašali", navodi Kisić Tepavčević.
 
Napominje da su neke zemlje imale povoljnu situaciju, kao Češka i Izrael, a da se ona promenila za samo nedelju dana, ističući da se zato mora voditi računa, naročito zbog toga što ide period respiratornih infekcija, pa svi moraju da budu odgovorni.
 
Situacija u školama je stabilna, deca i nastavnici su se očigledno ponašali savesno, za četiri nedelje imamo samo jedan slučaj lokalne transmisije u toj sredini, dodala je.
 
"Počinje i nastava studentima, apelujemo na njih i akademsku zajednicu da se ponašaju odgovorno i savesno", rekla je članica Kriznog štaba. MarketingNajnovije vesti