Foto: www.beg.aero
Srbija

Radovi na Aerodromu Nikola Tesla vredni 5 milijardi dinara

Izvor: 
Tanjug Čet, 04/06/2020 - 13:27

Kompanija Belgrade Airport početkom godine počela je radove na modernizaciji i proširenju Aerodroma Nikola Tesla, a u ovom trenutku radi se na proširenju postojeće zgrade terminala, kao i na proširenju platforme što će omogućiti parkiranje većeg broja aviona, saopšteno je danas iz te kompanije.

Kako se navodi, procenjena vrednost ovih radova je skoro pet milijardi dinara, a pre nekoliko dana počeli su pripremni radovi za izgradnju nove, umetnute poletno-sletne staze.

Radovi na modernizaciji se odvijaju bez većih prekida, što je bio slučaj i tokom vanrednog stanja, u skladu sa svim preporukama i merama zdravstvene zaštite koje su propisale nadležne institucije.

"Očekujemo da će veliki radovi biti izvršeni tokom naredne tri godine. To, između ostalog, uključuje i proširenje terminala, novu, umetnutu poletno-sletnu stazu i dodatne rulne staze, dodatne pozicije za parkiranje aviona, novu platformu za odleđivanje i sprečavanje aviona od zaleđivanja, dodatna parking mesta za automobile kao i nove pristupne puteve", izjavio je generalni direktor Belgrade Airport Fransoa Berizo.

Dodao je da će kroz planirana proširenja kapaciteta, aerodrom, koji je prošle godine opslužio oko 6,2 miliona putnika, biti u mogućnosti da opsluži projektovanih 15 miliona putnika do kraja koncesionog perioda.

"Naš cilj je da značajno poboljšamo nivo usluge, komfor i raznovrsnost komercijalne ponude na beogradskom aerodromu Nikola Tesla'', izjavio je on.

U planu je izgradnja novog energetskog postrojenja za proizvodnju i distribuciju toplotne i električne energije čime će se smanjiti emisija štetnih gasova.

Planirana je izgradnja solarnog postrojenja za električnu energiju, kao i postrojenja za tretman čvrstog otpada i otpadnih voda, navodi se u saopštenju.

U narednih 25 godina kompanija Belgrade Airport će u razvoju Aerodroma Nikola Tesla primeniti veliko međunarodno iskustvo i dobru praksu globalnog operatera, matične kompanije VINCI Airports, koja upravlja poslovanjem 45 aerodroma širom sveta.
MarketingNajnovije vesti