knjiga, naočare Foto: Pixabay
Srbija

Raspisan konkurs za Ninovu nagradu, u žiriju tri nova člana

Izvor: 
Euronews Srbija/Tanjug Uto, 05/04/2022 - 18:38Konkurs za Ninovu nagradu za najbolji roman u 2022. godini je zvanično otvoren, a u žiriju su  novi članovi Milena Ðorđijević, Žarka Svirčev i Goran Korunović, saopštio je danas nedeljnik Nin.

Mandat u Ninovom žiriju je istekao Branku Kukiću, Ivanu Milenkoviću i Marjanu Čakareviću, dok od starih članova ostaju još ove godine Marija Nenezić i Teofil Pančić.

"Pozivamo autore i izdavače da romane, napisane na srpskom jeziku, zavedene u nacionalnoj biblioteci i prvi put objavljene 2022. godine, pošalju na konkurs u najmanje šest primeraka na adresu nedeljnika Nin odmah po objavljivanju, a najkasnije do 15. decembra", kaže se u saopštenju.

Kako je najavljeno, spisak pristiglih dela ažuriraće se na sajtu www.nin.co.rs, a ime 69. dobitnika biće saopšteno sredinom januara 2023, pošto prethodno budu određeni širi, uži i najuži izbor kandidata.

Svirčev je naučna saradnica u Institutu za književnost i umetnost u Beogradu, a akademska sfera interesovanja su joj feminističke studije periodike, avangarda i tradicije romana u srpskoj književnosti, saopštio je Nin.

Objavila je knjige "Ah, taj identitet!" (2011), "Vinaverova književna republika" (2017), "Portret prethodnice: Draga Dejanović" (2018) i "Avangardistkinje. Ogledi o srpskoj (ženskoj) avangardnoj književnosti" (2018), a književnu kritiku kontinuirano objavljuje u Poljima, Beogradskom književnom časopisu i na portalu Komuna Links.

Ðorđijević je urednica književnih i tribinskih programa u Narodnoj biblioteci Srbije, radila je kao spoljni saradnik nemačkog časopisa za književnost i kulturu VortMozaik i izdavačke kuće Golubuks, i višegodišnja je saradnica Politikinog podlistka Kulturni dodatak za koji redovno piše eseje, književne prikaze, književnu kritiku i radi intervjue sa književnicima.

Korunović je docent na Katedri za srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima na Filološkom fakultetu u Beogradu, objavljivao je književnu kritiku u periodici kao što su Danas, Letopis Matice srpske, Polja, Koraci, Kvartal i na portalu Glif.

Autor je knjiga pesama "Gostoprimstva" (2011), "Reka kaiševa (2012), "Crvena planeta" (2014), "Usta bez kapaka" (2019) i drugih, i bavi se proučavanjem modernih južnoslovenskih književnosti, sa posebnim interesovanjem za modernistički roman i savremenu poeziju.

Ninova nagrada dodeljuje se od 1954. godine i postala je tokom godina najznačajnije domaće književno priznanje, a aktuelna dobitnica je Milena Marković za knjigu "Deca", u izdanju kuće Lom.

 
MarketingNajnovije vesti