Foto: Pikrepo
Srbija

Raspisana poternica za Titovim unukom

Izvor: 
Tanjug Pon, 13/09/2021 - 14:04
Za Edvardom Brozom (70), unukom nekadašnjeg doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, raspisana je poternica MUP-a Srbije.
 
Poternica je raspisana radi izvršenja kazne od osam meseci zatvora na koju je u maju ove godine pravosnažno osuđen u odsustvu zbog izazivanja saobraćajne nesreće u avgustu 1992. godine u Zemunu, kada je poginuo njegov saputnik.
 
Irina Kovačević, portparolka Drugog osnovnog suda u Beogradu nadležnog za sprovođenje izvršenja kazne, precizirala je za Tanjug da je ova poternica lokalnog karaktera, odnosno da važi za teritoriju Srbije.
 
Kako Edvard Broz nije pronađen u Srbiji, Ministarstvo pravde je od suda zatražilo saglasnost za raspisivanje međunarodne Inrepolove poternice, rekla je Kovačević i napomenula da je u toku prikupljanje podataka neophodnih za davanje saglasnosti.
 
Broz nije dostupan pravosudnim organima Srbije jer je u bekstvu od 2008. godine i veruje se da živi u Hrvatskoj.
 
Apelacioni sud u Beogradu je u maju ove godine pravosnažno osudio Broza zbog nesreće u kojoj je poginuo je G.P, koji je bio sa Brozom u kolima, dok su Ž.P. i E.B. zadobili teške telesne povrede. Broz je u trenutku nesreće imao 2,05 promila alkohola u krvi.
 
Osuđen je zbog krivičnog dela teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.
 
Broz je odmah posle udesa pobegao u Hrvatsku, ali je 16 godina kasnije uhapšen, 21. januara 2008. na graničnom prelazu Batrovci, kad je pokušao da uđe u Srbiju. Posle tri dana pritvora pušten je da se brani sa slobode, ali mu je oduzet pasoš i naloženo da se na 15 dana javlja policiji.
 
Krajem marta 2008. godine, Broz se pojavio na početku suđenja pred Višim sudom u Beogradu i izneo odbranu, izjavivši da se kraje za smrt prijatelja, ali je ponovo pobegao.
 
Nije se pojavio na ročištima u maju, junu i septembru 2008, pa je sud u oktobru te godine za njim raspisao međunarodnu poternicu radi sprovođenja krivičnog postupka.
 
Nova poternica je raspisana radi izvršenja zatvorske kazne na koju je osuđen u odsustvu.
 
Ovaj predmet je bio u prekidu u Višem sudu u Beogradu, ali je pre dve godine počelo suđenje u njegovom odsustvu, koje je okončano pomenutom presudom.MarketingNajnovije vesti