• Rastu i cene i broj prodatih nekretnina u Srbiji: Najskuplji stan prošle godine plaćen skoro 2,5 miliona evra

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ukupna vrednost tržišta nepokretnosti u prošloj godini dostigla je 7,5 milijardi evra. Broj prodatih nekretnina veći je za svega 1,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu, ali su one plaćene čak 22 odsto više. Iz Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) su saopštili da se vrednost transakcija povećao za 26 odsto kada su u pitanju stanovi, dok je vrednost prodatih garažnih prostora veća za čak 56 odsto.

    Najskuplje nekretnine, mereno cenom po metru kvadratnom, i dalje su u Gradu Beogradu i to u kompleksu „Beograd na vodi“ gde je postignuta cena od 10.400 evra po kvadratnom metru. Najviše plaćen pojedinačni stan, ukupne površine 383 kvadrata, plaćen je 2.469.888 evra, u istom kompleksu.

    Realizovano je ukupno 140.561 transakcija. Prodato je za 2 odsto više poslovnih prostora, ali je vrednost prometovanih kancelarija bila veća za 28 odsto u odnosu na 2021. Iako je broj prodatih kuća ostao na istom nivou kao i prethodne godine, one su plaćene 11 odsto više. Prodato je 3 odsto stanova više na godišnjem nivou, dok je broj prodatih garažnih mesta veći za 23 odsto.

    Jedino je kod prodaje građevinskog zemljišta zabeležen pad prodaje i to od 6 odsto, ali su placevi koji su prometovani plaćeni 23 odsto više u odnosu na 2021. godinu.

    Rastu i cene i broj prodatih nekretnina

    „Tržište nepokretnosti u Srbiji nastavlja sa rastom već četvrtu godinu zaredom i to mereno brojem ostvarenih transakcija prometa i ukupne vrednosti kupoprodaja. Za razliku od tržišta nepokretnosti u većem broju evropskih zemalja, gde je pod uticajem pre svega rasta kamatnih stopa došlo do znatnog usporavanja rasta ili čak pada – kako cena tako i obima transakcija, nivo cena nepokretnosti u Srbiji u protekloj godini beleži snažan rast. Broj ostvarenih transakcija na nivou cele zemlje je, takođe, i dalje u porastu, ali slabijem nego u prethodnim godinama“, naveli su u saopštenju RGZ.

    Teritorijalno, najviše prodaja nepokretnosti ostvareno je u Vojvodini (35% svih kupoprodaja), Šumadiji i Zapadnoj Srbiji (25% svih kupoprodaja), Gradu Beogradu (24%), dok su Južna i Istočna Srbija zabeležile najmanji broj transakcija (16%).

    Najveći međugodišnji rast broja kupoprodaja zabeležen je u regionu Južne i Istočne Srbije za 4,7 odsto, zatim u Gradu Beogradu za 4,4%, Šumadije i Zapadne Srbije za 0,2%, dok je u regionu Vojvodine nije bilo promene u odnosu na 2021. godinu.

    Na osnovu prikupljenih podataka iz kupoprodajnih ugovora, u 2022. godini 11 odsto svih nepokretnosti je plaćeno iz kreditnih sredstava, što je za 2 procentna poena manje u poređenju sa 2021. godinom. Iz kredita se najčešće plaćaju stanovi. U 2022. godini 26 odsto stanova je plaćeno kreditnim sredstvima, što je za 5 procentnih poena manje u poređenju sa 2021. godinom.

    Kvadrat poslovnog prostora prodat za 18.253 evra

    Najskuplji kvadrat stana u Srbiji u 2022. godini prometovan je na lokaciji Beograd na vodi, u opštini Savski venac, i koštao je 10.400 evra po metru kvadratnom, površine je 97 kvadrata i to je stan u novogradnji. Kada je reč o starogradnji, najviša cena po kvadratu je 5.238 evra, plaćena za stan u beogradskoj opštini Stari grad, površine 42 kvadrata.Stan za koji je u 2022. godini izdvojeno najviše novca je stan u novogradnji u iznosu od 2.469.888 evra, površine je 383 kvadratnih metara i nalazi se na lokaciji Beograd na vodi, u opštini Savski venac.

    Najskuplja kuća prodata je na Savskom vencu za 5.100.000 evra. Najskuplji kvadrat poslovnog prostora prometovan je u beogradskoj opštini Stari grad za 18.253 evra, površine 63 kvadrata, a najviša ugovorna cena poslovnog prostora od 10.200.000 evra ostvarena je na Paliluli. Najskuplje garažno mesto po ceni od 58.400 evra prometovano je na lokaciji Beograd na vodi.

    Najskuplji kvadrat poljoprivrednog zemljišta prometovan je u Kaću po ceni od 40 evra/ m2 za parcelu površine 52 ara. Najskuplje poljoprivredno zemljište u Srbiji u 2022. godini prometovano je u opštini Čoka po ceni od 2.36 miliona evra za 163 hektara.

    Ukupna vrednost tržišta nepokretnosti u prošloj godini dostigla je 7,5 milijardi evra. Broj prodatih nekretnina veći je za svega 1,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu, ali su one plaćene čak 22 odsto više. Iz Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) su saopštili da se vrednost transakcija povećao za 26 odsto kada su u pitanju stanovi, dok je vrednost prodatih garažnih prostora veća za čak 56 odsto.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija