Traktor
Srbija

Ratar iz Rače: Prevareni smo, obećavam Banetu, stižemo mu traktorima u Beograd

Izvor: 
N1 Sre, 17/08/2022 - 13:33 

Poljoprivrednik iz Rače Milan Milošević za N1 kaže da ih je država prevarila, iako je prihvatila da cena suncokreta ka poljoprivrednim proizvođačima iznosi 73 dinara po kilogramu. "Jedno su nam dali, ali su nam drugo oduzeli", navodi Milošević i ističe da su, u odnosu na prvobitan dogovor, premije za mleko za dva kvartala smanjene sa 15 na 10 dinara, a podsticaji za gorivo smanjeni sa 80 na 50 litara po hektaru. Poručio je i da će poljoprivrednici krajem oktobra ili u novembru traktorima doći u Beograd, "pa ćemo onda da razgovaramo drugačije".

„Mi smo čekali jedan jedini zahtev koji je bio vezan za suncokret, prethodnog dana je dogovoreno sve u Vladi, sve prethodne tačke su bile dogovorene vezano za premije za mleko, za naftu, i ostalo, međutim, šta se desilo – bila je problem samo ta tačka cena suncokreta, tu se radilo o razlici u ceni od 2,5 dinara. Mi na putu ka Beogradu, zvao je ministar i uveravao nas da su pristali na tu cenu, da je to sve u redu, međutim mi smo insistirali da dobijemo neko čvršći dokaz za to, nismo hteli da odustanemo“, kaže Milošević za N1.

Kod Velike Plane ih je, kako dodaje, zaustavila policija i u je na neki način za njih bio kraj puta.

„Pristali na to da dobijemo neko uverenje ili elektronski, ili već kako, da je predsednica Vlade to potpisala, i ona jeste to potpisala i mi jesmo dobili to uverenje, ali nismo dobili zvaničan dokument šta se desilo. Faktički su oni nas prevarili. Evo zbog ovoga – zato što su smanjili dva kvartala za premiju za mleko, trebalo je da bude 15 dinara, oni su smanjili na 10, i smanjili su litražu na regresirano gorivo za poljoprivredu sa 80 na 50 litara“, ističe Milošević.

„To je dogovoreno na prethodnom sastanku, mi na drugi sastanak, ovaj jučerašnji nismo ni išli. Mi smo njima ostavili našu ponudu od 73 dinara, oni su davali 70,5 dinara, i mi smo sastanak napustili, samo je to ostalo bilo da se reši. Međutim, kako bih rekao, podvalili su nam, oni su smanjili, napravili novi dokument, i smanjili su litražu goriva sa 80 na 50 litara i dva kvartala su smanjili stočarima premiju za mleko sa 15 na 10 dinara“, dodaje on.

„Opet vam kažem, prevarili su nas, bukvalno su nas prevarili. Jedno su nam dali, ali su nam drugo oduzeli, što je prethodno dogovoreno“, ogorčen je poljoprivrednik iz Rače.

Vlada je, prema njegovoj oceni, vešt iskoristila to što poljoprivrednici više nisu mogli da čekaju, jer već kasne sa žetvom suncokreta i moraju da se vrate na njive.

„Osam dana ja i moji drugari nismo bili kod kuće, mi smo u velikom problemu sad tu štetu da nadoknadimo, ali neće ostati na ovome sasvim sigurno (…) Mi smo primorani da idemo u polja i da spremamo ogrev za zimu, jer na selu se mahom grejemo na drva, moraćemo da završimo te radove. Ako budemo mogli, uradićemo jesenju setvu pšenice, a onda je duga zima pred nama, mi onda nemamo velike obaveze, nismo stisnuti obavezama i sasvim sigurno ćemo naći načina da dođemo ispred Vlade, naravno našom mehanizacijom i tada ćemo bukvalno nadoknaditi svim građanima svu ovu štetu koju su naneli, jer mi smo stvarno prevareni“, poručuje Milošević.

Cena suncokreta je, kako objašnjava, bila gorući problem. Poljoprivrednici su tražili 700 evra po toni, a Vlada je pristala na nešto više od 600 evra po toni, što je opet, ističe Milošević, bolje od cene koje od 535 evra po toni, koliko su uljare nudile otkupljivačima, što bi proizvođačima donelo tek negde oko 500 evra po toni.

„To nam je bilo goreće, to smo uspeli da izborimo, sve ovo ostalo takoreći nismo dobili ništa. Obećavam i Banetu (ministru poljoprivredu Branislavu Nedimoviću), ovim putem mu obećavam – da vidimo se u Beogradu traktorima (…) Slagao je četiri puta, ovo je peti put! Ja ne znam, kad neko nekog slaže jednom ili dvaput to je OK, ali već treći put ispadamo mi budale, a ovo mu je peti put, tako da revanširaćemo mu se sasvim sigurno, i već oktobar-novembar mesec vidimo se u Beogradu traktotima, pa ćemo onda da razgovaramo drugačije“, poručuje Milošević.

Sagovornik N1 se još jednom izvinio građanima kojima su smetali na putu, ali kaže da nisu imali drugačiji način da izraze svoje nezadovoljstvo, jer je Ministarstvo poljoprivrede nemo za njihove probleme.

 MarketingNajnovije vesti