Kovid sertifikat Foto: pixabay
Srbija

Razmatraće se uvođenje kovid propusnica na još nekim mestima

Izvor: 
RTS Pon, 15/11/2021 - 13:08Doktor Zoran Bekić rekao je za RTS da se ubrzava imunizacija u Srbiji i da kovid propusnice polako daju rezultate.
 
Na stolu Kriznog štaba će biti više stvari za razmatranje - produžetak vremena važenja kovid propusnica, uvođenje propusnica na sportskim manifestacijama, koncertima, istakao je Bekić.
 
Doktor Zoran Bekić, pedijatar i koordinator najvećeg vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu, rekao je za RTS da su epidemijski brojevi nakon jesenjeg raspusta bolji.
 
"Svi znamo da su deca veliki epidemiološki problem zbog niskog procenta imunizovanih osoba, a slabo se u školama sprovode sve propisane mere. Ako znamo da je do raspusta broj inficiranih osoba dečijeg uzrasta bio od 15 do 25 dnevno u Domu zdravlja Savski venac, a tokom raspusta broj je pao na troje do petoro dece dnevno, to je smanjenje pet puta - to je jedna od posledica raspusta i to je sjajna odluka", podvukao je Bekić.
 
Sa druge strane, deca šire infekciju, jedan od glavnih razloga pada broja inficirnaih osoba to što je 5. novembra, kada je bio poslednji školski dan, bilo 5.725 zaraženih, sada je 2.777 - polako pada i broj umrlih, istakao je Bekić.
 
Bekić kaže da je u uzrastu od 12 do 17 godina imunizovano 12.800 ili tri posto, do pre 10 dana taj broj je bio ispod dva posto, ali to je i dalje malo iz ugla kolektivnog imuniteta.
 
Bekić kaže da se ubrzava imunizacija u Srbiji, taj broj je nešto više od 56 odsto, dok je broj trećih doza nešto više od 20 odsto.
 
"Potrebno je da sveobuhvatnije sprovodimo propisane mere, da budemo odgovorni, na stolu Kriznog štaba će biti više stvari za razmatranje, produžetak vremena važenja kovid propusnica, uvođenje propusnica možda na sportskim manifestacijama, koncertima i skijalištima. Da vidimo kakav će biti plan u školama, videćemo i kakav će biti plan sa produžetkom zimskog raspusta. Poslednji je čas da uvedemo određene stimulacije za srednjoškolece i studente za ubrzanje imunizacije", naveo je Bekić.
 
Prema njegovim rečima, država je učinila sve što je do nje, na stolu je pet vakcina.  MarketingNajnovije vesti