• Rebić: Kada ulazite u Srbiju, kažite gde ste boravili

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Već posle prvih registrovanih slučajeva koronavirusa u Srbiji predviđene su mere prevencije i zaštite. One, između ostalog podrazumevaju i određene izmene u radu policije. Preventivno su zatvorena 42 manja granična prelaza, a iz policije apeluju na državljane Srbije da kažu graničnim službenicima u kojim su zemljama boravili.

    Direktor Policije Vladimir Rebić je rekao za RTS da je Vlada donela odluku da se zabrana ulaska odnosi na jednu provinciju u Kini, na jedan grad u Južnoj Koreji, na kanton Tićino u Švajcarskoj i na sve strane državljane koji dolaze iz Italije, Irana i Rumunije.

    „To znači da svi putnici koji su stranci, a koji dolaze iz tog područja, ne mogu ući u Republiku Srbiju“, naveo je Vladimir Rebić.

    Ova zabrana se ne odnosi na posade teretnih vozila kojima se vrši međunarodni prevoz u drumskom saobraćaju.

    „Ukoliko postoji prevoz uz dozvolu nadležnih organa, iako se vrši iz Rumunije i Italije, a konačna destinacija je u Republici Srbiji, teretna vozila mogu ući u Srbiju, pod posebnim nadzorom sanitarnog inspektora“, istakao je Rebić i dodao da se za teretna vozila koja su u tranzitu kroz Srbiju dozvoljava prolaz u trajanju od 12 sati.

    Zatvoreni svi granični prelazi sa Rumunijom

    Najveći granični prelaz sa Rumunijom, Vatin kod Vršca, zatvoren je od juče od 20.35, javlja reporter RTS-a i dodaje da su zatvoreni i svi ostali granični prelazi između Srbije i Rumunije.

    Zabrana važi isključivo za strance. Državljani Srbije koji žele da uđu u zemlju to mogu da učine i na ovom prelazu, ali zato strancima nije dozvoljen ulazak u Srbiju.

    Rumunski državljani mogu u Rumuniju, ali državljani Srbije i drugih zemalja ne mogu da uđu u Rumuniju.

    Zabrana ne važi za teretni saobraćaj. Vozači kamiona mogu da pređu granicu, ali uz obavezan sanitarni nadzor inspekcije.

    Na graničnom prelazu Vatin se, prema rečima reportera RTS-a, nalazi jedan automobil i veliki broj kamiona.

    U Rumuniji je do juče bilo 70 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, a više od 20.000 ljudi nalazi se u kućnoj izolaciji, dok se 1.700 pacijenata nalazi pod lekarskim nadzorom.

    Kako navodi Rebić, na graničnim prelazima nije bilo problema sa putnicima kojima je zbog mera Vlade Srbije zabranjen ulaz u državu.

    „Mi blagovremeno obavestimo susedne granične organe. Nikad se to ne radi u istom trenutku, već se ostavi neki period od 12 sati da se upoznaju nadležni organi“, rekao je Vladimir Rebić.

    Direktor policije je naveo da se državljani Srbije kod kojih se posumnja da su zaraženi koronavirusom, a iz Republike Srbije su se stavljaju pod poseban nadzor.

    „Sanitarni inspektor donosi rešenje i oni se sprovode u zdravstvenu ustanovu“, kazao je Rebić.

    Zatvorena 42 manja granična prelaza

    Privremeno su zatvorena 42 manja granična prelaza, a kako je naveo Rebić, interes države je bio da omogući efikasniju i bolju kontrolu i zaštitu svih građana Republike Srbije od ulaska osoba koje su zaražene virusom iz inostranstva.

    „Mi pratimo aktuelnu situaciju i u svakom trenutku je broj graničnih prelaza podložan izmeni. Ukoliko određeni razlozi ukažu da treba otvarati ili zatvarati prelaze, mi ćemo to učiniti“, rekao je Rebić.

    Sprovođenje svake mere se u krajnjoj distanci svede na policiju. Mi smo zaštitili policijske službenike koji rade na graničnim prelazima.

    „Imaju propisanu zaštitnu opremu, jer oni prvi dolaze u kontakt sa licima koja su potencijalno zaražena i ukoliko sanitarni inspektor donese rešenje da određeno lice treba smestiti u karantin, tu je policija koja to treba da obezbedi, ukoliko građanin ne poštuje rešenje“, naveo je Rebić.

    Kazna do tri godine zatvora zbog širenja panike

    Kako je dodao, nije bilo slučajeva da je policija morala da interveniše zbog osoba koje ne žele da odu u karantin.

    „Imali smo dva slučaja gde smo postupali zbog širenja panike na društvenim mrežama zbog činjenice da su, iz nekog razloga, građani davali informacije koje su apsolutno netačne i ti građani su procesuirani“, naveo je Rebić i dodao da je zbog krivičnog dela širenje panike za koje je zaprećena novčana kazna ili zatvorska kazna od tri meseca do tri godine.

    Rebić apeluje na državljane Srbije koji dolaze iz inostranstva kažu službenicima na granici odakle dolaze, kako bi sanitarni inspektori mogli da vrše nadzor nad njima.

    Već posle prvih registrovanih slučajeva koronavirusa u Srbiji predviđene su mere prevencije i zaštite. One, između ostalog podrazumevaju i određene izmene u radu policije. Preventivno su zatvorena 42 manja granična prelaza, a iz policije apeluju na državljane Srbije da kažu graničnim službenicima u kojim su zemljama boravili.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Manje oblaka uz više temperature – do 17 stepeni

    Oblaci se razilaze i tokom dana se očekuje više sunca. Na jugu i jugoistoku zemlje je moguća slaba kiša, a na planinama ponovo sneg. U ostalim krajevima sunčano, uz malo oblaka. Jutarnja […]