• Reditelj Baljak podneo ostavku u svim telima FDU zbog imenovanja Vučićeve savetnice Suzane Vasiljević

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Reditelj Janko Baljak saopštio je da podnosi ostavku na sva mesta u telima gde je angažovan kao profesor FDU, jer je Vučićeva savetnica Suzana Vasiljević imenovana za članicu Upravnog odbora FDU.

    On je rekao da ostavku podnosi zbog „neverovatne vesti da je Suzanu Vasiljević Vlada Republike Srbije postavila na mesto članice Saveta FDU“.

    „Nisam više član Senata Univerziteta umetnosti. Podnosim ostavku i na mesto člana Umetničkog veća FDU. Ne mogu da prihvatim ideju da budem u nekom od ovih tela u trenutku u kome medijska savetnica Aleksandra Vučića odlučuje o bilo čemu što se tiče mog Fakulteta“, napisao je Baljak na Fejsbuku.

    Reditelj kaže da smatra izbor Suzane Vasiljević „nastavkom pogubnog disciplinovanje institucija kulture u poslednjoj deceniji“.

    „Izbor Suzane Vasiljević u najvažnije telo FDU je afirmacija cenzure i autocenzure u obrazovanju budućih generacija umetnika. Zabrana novih filmova Želimira Žilnika. Gorana Markovića i Srđana Dragojevića u istom danu dovoljno strašno govori s kojom će se strašću aktuelni režim obračunavati s političkim protivnicima“, istakao je.

    Kaže da je „jeftini i jezivi propagandistički angažman Suzane Vasiljević kao Vučićeve savetnice u poslednjoj deceniji u potpunoj suprotnosti sa njegovim pedagoškim i moralnim uverenjima i time kako Fakultet dramskih umetnosti funkcioniše“.

    „Sve ono što Suzana Vasiljević radi, ja učim svoje studente da je loše, pogubno i da mi kao ekipa talentovanih i motivisanih ljudi možemo i moramo bolje. Hvala svim dragim kolegama na odličnoj saradnji. Ostajem veran i nadam se inspirativan profesor na Katedri za Filmsku i televizijsku režiju“, zaključio je Baljak.

    Podsetimo, savetnica Aleksandra Vučića imenovana je na ovu funkciju 2. decembra, na sednici Vlade Srbije, objavljeno je u Službenom glasniku.

    Prethodno je sa funkcije članice Saveta FDU razrešena upravnica Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković Manojlović.

     

    Reditelj Janko Baljak saopštio je da podnosi ostavku na sva mesta u telima gde je angažovan kao profesor FDU, jer je Vučićeva savetnica Suzana Vasiljević imenovana za članicu Upravnog odbora FDU.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija