Foto: flickr

Srbija

Rekordan profit banaka u Srbiji

Izvor: 
Beta/Danas Čet, 19/10/2017 - 14:00

Dobit bankarskog sektora u Srbiji pre oporezivanja u prvoj polovini 2017. godine iznosila je rekordnih 290 miliona evra, što je za čak 43 odsto više nego u istom periodu prošle godine, objavio je "Danas".

 

Prema pisanju lista, glavni izvor profita banaka bili su mnogo manji rashodi po osnovu otpisanih zajmova nego prethodnih godina.
 
Banke su u prvih šest meseci ove godine smanjile vrednost kredita u iznosu od svega 16 miliona evra, a prošle godine u istom periodu to je bilo u vrednosti od 107 miliona.
 
"Prema svemu sudeći, banke su većim delom završile otpise loših zajmova, mada iskustvo iz ranijih godina pokazuje da se najviše takvih kredita (NPL) otpisuje u poslednjem tromesečju godine", navodi "Danas".
 
Dodaje se da su u prvom polugodištu banke za 2,4 miliona evra imale manje prihode po osnovu kamata nego u istom periodu 2016. godine, što je delom nadoknadjeno rastom od devet odsto prihoda od taksi i naknada.
 
Neto prihodi po osnovu kamata bili su 504, 4 miliona evra, a naplata taksi i naknada bila je u iznosu od 151,5 miliona evra.
 
"Bankama je naruku išlo i kretanje kursa, pa su ostvarile neto prihode od kursnih razlika od skoro 35 miliona evra", piše "Danas".

MarketingNajnovije vesti