Televizor Foto: pexels
Srbija

REM će u ponedeljak odlučiti da li će rijaliti programi preći u noćni termin

Izvor: 
021 Pet, 30/10/2020 - 21:28

Služba Regulatornog tela za elektronske medije (REM) pripremila je nacrt obavezujućeg pravilnika da rijaliti programi pređu u noćni termin.

 

Kako je saopštio UNS, članovi Saveta bi u ponedeljak, 2. novembra, uz prisustvo novinara, trebalo da se izjasne o nacrtu koji predviđa da vreme za rijalitije bude od 23 uveče do šest sati ujutru.
 
Novinari su pred prošlu sednicu REM-a bili obavešteni da će im biti uskraćeno da budu na njoj, ali je članica Saveta REM-a Višnja Aranđelović insistirala da novinari prisustvuju jer je reč o važnom pitanju za javnost. Zbog poštovanja epidemioloških mera sednica je ipak odložena, a u ponedeljak će ista tačka biti na dnevnom redu.
 
Ukoliko nacrt pravilnika u ponedeljak usvoje članovi REM-a, on će biti prosleđen na mišljenje Ministarstvu kulture i informisanja, a sledi javna rasprava posle koje REM donosi krajnju odluku. Vremensko ograničenje odnosi se na rijaliti programe koji uključuju učesnike koji se u zatvorenom prostoru, uz nadzor kamera, vremenski ograničeno takmiče za nagradu, poput "Zadruge" na Pinku ili "Parova" na TV Hepi.
 
Da prikazivanje rijaliti programa prisilnog okruženja ima štetan uticaj na maloletnike, ali i čitavo društvo, zaključili su članovi Saveta REM-a još kad su 21. septembra jednoglasno doneli odluku da se izradi nacrt obavezujućeg pravilnika. UNS je podsetio da je uoči same rasprave o rijalitijima, Kristijan Golubović izgovorio pretnje smrću na televiziji sa nacionalnom pokrivenošću.
 
UNS navodi da noćni termin za rijaliti programe nije nepoznanica za zemlje u regionu, navodeći primer da se u Bosni i Hercegovini emituju posle ponoći, u Crnoj Gori od 23 sata, dok u Hrvatskoj rijaliti programi nisu regulisani.
 MarketingNajnovije vesti