rem
Srbija

REM pokrenuo postupak protiv Pinka zbog uvreda upućenih Tepić na nacionalnoj osnovi

Izvor: 
021.rs/Nova.rs/Beta/N1 Sre, 01/12/2021 - 15:27Republičko regulatorno telo za elektronske medije (REM) pokrenulo je postupak po službenoj dužnosti protiv televizije Pink.

Postupak je pokrenut zbog gostovanja reditelja Dragoslava Bokana i uvreda na nacionalnoj osnovi koje je uputio potpredsednici Stranke slobode i pravde Mariniki Tepić.

Kako je preneo portal Nova.rs, u izveštaju Službe za nadzor i kontrolu REM-a navodi se da povezivanje nečijeg političkog delovanja sa pripadnošću određenoj etničkoj ili nacionalnoj grupi predstavlja diskriminaciju.

"Negativan stav o Mariniki Tepić postavljen je u kontekst njenog pripadanja nacionalnoj manjini, pa je čak kao takva označena kao nacionalni neprijatelj, pozivajući državu da uspostavi mehanizme odbrane, što na način na koji je prezentirano predstavlja poziv na nacionalnu i državnu konfrontaciju sa rumunskom manjinom", navodi se u izveštaju.

Povezivanje nečijeg političkog delovanja, ocenjenog u izveštaju kao štetno i neprijateljsko, sa pripadnošću određenoj etničkoj ili nacionalnoj grupi, kao i pozivanje na zaštitu od takvog delovanja, objavljeno u televizijskom programu, bez odgovarajuće reakcije voditelja.

Navodi se i da pomenuti iskaz Dragoslava Bokana podrazumeva i "a priori destruktivan i neprijateljski odnos rumunske nacionalne manjine u odnosu na nacionalne i državne interese, kao i poziv da se tome suprotstavi".

 
MarketingNajnovije vesti