• REM pokrenuo postupak protiv Željka Mitrovića zbog ozoniranja na Pinku

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) prekjuče je doneo odluku da se pokrene postupak protiv vlasnika televizije Pink, zbog scena ozoniranja krvi u „živom“ programu.
     
    Dalji ishod videće se nakon sazivanja redovne sednice, na koju mora da dođe i druga strana da se o tome izjasni, nakon čega će i Savet raspravljati i doneti odluku. Ovo nije moj stav, mislim da je i ovim postignuto mnogo. Pokretanje postupka će dobiti na značaju tek ako bude izrečena mera protiv TV Pink. A ovakve odluke umnogome uvek zavise od sastava Saveta, i stavova njegovih članova„, kaže za Danas profesor Slobodan Cvejić, jedan od novoizabranih članova REM-a.
     
    On je ovih dana, zajedno sa koleginicom Juditom Popović, podržao građansku inicijativu za izmene i dopune Zakona o elektronskim medijima, koje predviđaju ograničavanje emitovanja rijaliti programa na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.
     
    U predlogu stoji zahtev da se emitovanje rijalitija ograniči na termin od 23 časa do 6 sati ujutru i tri sata tokom dana. Iako su i Cvejić i Popović podržali taj predlog, oni sami su podneli zahtev da vreme emitovanja bude samo u noćnom terminu, od 23 do 6 časova, jer kako navodi, nepotrebna su i ta tri sata tokom dana.
     
    Nisam za potpuno ukidanje te vrste programa, ne možete da ukinete rijaliti koji postoji svuda u svetu, već 40 godina kao tip emisije. Istovremeno, REM nema ulogu cenzora, on bi samo trebalo da bude zaštitnik interesa javnosti„, dodaje Cvejić.
     
    On navodi da REM ima dovoljno zakonskih ovlašćenja da može tu stvar da reguliše.
     
    Od 2015. postoji preporuka za emitere rijaliti programa, ali je ona neobavezujuća, a naš zahtev je bio da se preporuka pretvori u pravilnik, kako bi na osnovu njega mogle da se izriču mere„, kaže Cvejić.
     
    Kako objašnjava, REM može da izrekne opomenu, koja se nigde ne knjiži i zapravo nema implikacije, zatim upozorenje koje se beleži. Ukoliko se u kratkom roku učini isti prekršaj, on povlači sledeću sankciju, koja je zabrana emitovanja programa i konačno oduzimanje dozvole. Kako iz toga Cvejić zaključuje, može se reći da REM ima veliku moć. Ipak, broj izrečenih opomena je izuzetno mali, a to telo se teško odlučuje na teže sankcije.
     
    Sećate se da je bilo prijava prošle godine zbog čina oralnog seksa u nekom rijalitiju. To je jedna od retkih situacija gde je REM uopšte nešto uradio povodom toga, izrekao je opomenu, a to je najblaži mogući čin. A tamo sede ljudi koje su za članstvo u Savetu predlagali, na primer, Udruženje za zaštitu prava dece, predstavnici verskih zajednica, udruženja novinara… I svi zajedno su doneli takvu odluku. Tako da je svaka sledeća situacija i pokretanje postupka neizvesno„, kaže Cvejić.
     
    Ipak, on ne smatra da članovi Saveta, uprkos takvim odlukama, trpe ikakav politički pritisak.
     
    Političkih pritisaka nema, ali ima uticaja. On se prepozna kroz neku samocenzuru, to što neko prepoznaje podudarnost između svojih ličnih interesa i interesa neke političke opcije„, navodi Cvejić. Ipak, dodaje da u trenutnom sastavu REM-a ima uslova da se izgradi kapacitet i volja da se nekim negativnim pojavama i kršenju zakona stane na put.
     
     

    Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) prekjuče je doneo odluku da se pokrene postupak protiv vlasnika televizije Pink, zbog scena ozoniranja krvi u „živom“ programu.
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]