• RERI: Agencija za zaštitu životne sredine promenila kriterijum – vazduh koji je do sada ocenjivan kao „zagađen“, od sada „prihvatlljiv“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) i Beogradska otvorena škola saopštili su danas da je Agencija za zaštitu životne sredine promenila kriterijume za ocenu kvaliteta vazduha i to tako da se vazduh koji je, na primer, do sada bio ocenjivan kao „zagađen“, od sada ocenjuje kao „prihvatlljiv“.

    Kako se navodi u saopštenju, pomerene su gornje granice za količinu štetnih čestica pa sada vazduh koji sadrži preko 40 mikrograma po kubnom metru PM 2.5 čestica više nije „zagađen“ već „prihvatljiv“. Isto tako, ukoliko vazduh sadrži 50 mikrograma po kubnom metru azotnih dioksida (NO2) on je sada „odličan“, a ne samo „dobar“. 
     
    Te dve organizacije tvrde da se kriterijumi koji se danas mogu pronaći na sajtu Agencije razlikuju od onih koji su korišćeni u izveštaju za zaštitu životne sredine objavljenom u septembru ove godine, kao i da se ti kriterijumi razlikuju i od onih koje koristi Evropska agencija za zaštitu životne sredine koja ima značajno strože standarde za ocenu kvaliteta vazduha.
     
    Regulatorni institut i Beogradska otvorena škola pitaju zašto je Agencija za zaštitu životne sredine, nadležna za određivanje kriterijuma za praćenje kvaliteta vazduha, odlučila da promeni kriterijume i na osnovu kojih propisa. 
     

    Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) i Beogradska otvorena škola saopštili su danas da je Agencija za zaštitu životne sredine promenila kriterijume za ocenu kvaliteta vazduha i to tako da se vazduh koji je, na primer

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija