• RGZ: Elektronski pečat tačka na falsifikovanje unutar katastarskog sistema

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Od danas sva rešenja Republičkog geodetskog zavoda sadrže kvalifikovani elektronski pečat institucije koji garantuje integritet i tačnost porekla podataka za koje je vezan, saopštio je RGZ.

    „Elektronski pečat RGZ-a koji je uveden u okviru novog Centralnog informacionog sistema katastra nepokretnosti koji se implementira u Republičkom geodetskom zavodu u saradnji sa Vladom Srbije i Svetkom bankom, predstavlja zamenu za pečat i svojeručni potpis čineći nemogućim njegovo falsifikovanje i podižući pravnu sigurnost građana na najviši nivo“, ističe se u saopštenju.

    Kvalifikovani elektronski pečat sadrži grb Republike Srbije koji se nalazi u gornjem desnom uglu dokumenta, naziv i adresu institucije i datum i tačno vreme kada je dokument izašao iz informacionog sistema RGZ-a, odnosno vremenski žig.

    „Građani, privreda, profesionalni korisnici i institucije javnog sektora ovakav elektronski dokument mogu da preuzmu na elektronskoj oglasnoj tabli na internet stranici RGZ-a i preko elektronskog sandučića na portalu eUprave“, navodi se u saopštenju.

    Kako se ističe, elektronski dokument je validan i važeći u svim poslovima pred organima javnog sektora uključujući sudove, ministarstva, organe autonomne pokrajine i lokalne samouprave, javne beležnike, izvršitelje, banke i dr.

    „Njima, kao i ostalim profesionalnim korisnicima RGZ-a je omogućio da ukoliko postoji bilo kakva sumnja u ispravnost nekog dokumenta izvrše kontrolu istog preko servisa za validaciju RGZ-a čime se unapređuje sigurnost i poslovanje svake institucije koja digitalno posluje, uključujući privredu“, ističe Republički geodetski zavod.

    Kvalifikovani elektronski pečat RGZ obezbeđuje, navodi se u saopštenju, „ostvarivanje ušteda – smanjivanje materijalnih troškova, ušteda vremena – bolji nadzor i kontrolu rada unutar institucije, omogućavajući građanima i privrednim subjektima jednostavni pristup uslugama RGZ-a, odnosno brže, jeftinije i efikasnije poslovanje“.

    „Najvažnije, pomoću sistema za validaciju elektronskog dokumenta omogućeno je svim državnim organima i institucijama javnog sektora da dokument provere i dobiju potvrdu da nije došlo do izmene samog dokumenta, odnosno pokušaja krivotvorenja. Republički geodetski zavod postao je prvi državni organ koji je omogućio ovu izuzetno važnu uslugu. Ovom uslugom, kao i svim prethodnim antikoruptivnim merama, RGZ je stavio tačku na bilo kakvu mogućnost falsifikovanja, manipulacije ili prevare unutar sistema katastra nepokretnosti“, ističe RGZ.

     

    Od danas sva rešenja Republičkog geodetskog zavoda sadrže kvalifikovani elektronski pečat institucije koji garantuje integritet i tačnost porekla podataka za koje je vezan, saopštio je RGZ.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]