• RHMZ upozorava na visoke temperature i naglu promenu vremena, crveni meteo-alarm

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U Srbiji će u utorak biti malo i umereno oblačno i veoma toplo, a na jugu i pretežno sunčano, saopštio je danas Republički hidrometeorološki zavod.

    Kako se navodi, u drugom delu dana, uz lokalni razvoj oblačnosti, kiša i pljuskovi s grmljavinom očekuju se uglavnom na severu. Duvaće slab i umeren vetar na planinama, i ponegde u nižim predelima i jak, južni i jugozapadni.

    Temperature će se kretati od 16 pa do 33 na severu, odnosno do 40 stepeni na jugu zemlje.

    Krajem dana i tokom noći na severu i zapadu zemlje jače naoblačenje sa kišom, jakim pljuskovima i grmljavinom uz pad temperature i jak i olujni severni vetar, a ponegde se očekuje i grad.

    U Novom Sadu vreme će biti malo i umereno oblačno i veoma toplo. Vetar slab i umeren, južni i jugozapadni, sa temperaturama od 26 do 36 stepeni.

    U drugom delu noći očekuje se jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom uz jak severni vetar.

    U sredu i četvrtak očekuje se osetno svežije vreme mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U sredu se u zoni najjačih razvoja očekuju grad, kao i jak i olujni vetar, koji kratkotrajno može dostizati i udare orkanske jačine, dok će u četvrtak biti sveže uz razvedravanje i ponegde sa kratkotrajnom kišom.

    Do kraja sedmice pretežno sunčano i umereno toplo vreme. U subotu posle podne u brdsko-planinskim, a u nedelju uveče na severu i zapadu zemlje, uz lokalni razvoj oblačnosti, očekuju se kratkotrajni pljuskovi s grmljavinom, koji će se početkom sledeće nedelje, uz pojačan severni vetar, proširiti i na ostale krajeve.

    RHMZ upozorava na visoke temperature i naglu promenu vremena, crveni meteo-alarm

    Republički hidroemetorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će u Srbiji danas biti veoma toplo, posebno u centralnom i južnom delu zemlje, gde će biti još toplije u odnosu na jučerašnji dan – od 37 do 40 stepeni Celzijusa.

    U Šumadiji, Pomoravlju, istočnoj, jugoistočnoj, jugozapadnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji na snazi je crveni meteo-alarm, koji označava vrlo opasno vreme. U ostalom delu zemlje na snazi je narandžasti meteo-alarm, što znači da je vreme opasno.

    Naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom i padom temperature, u većini mesta za 10 do 15 stepeni, krajem dana zahvatiće severne, u sredu ujutru i pre podne proširiće se na zapadne i centralne, a posle podne i na ostale predele Srbije.

    U zoni jakih grmljavinskih procesa u tom periodu očekuje se velika količina padavina za kratak vremenski period, grad, kao i olujni vetar, koji kratkotrajno može dostizati i udare orkanske jačine – preko 28 m/s.

    Jako nevreme sa gradom sinoć zahvatilo Sloveniju

    Sloveniju je sinoć zahvatilo jako nevreme sa gradom, a Agencija za životnu sredinu izdala je crveno upozorenje zbog velike verovatnoće jakog grada, vetra i obilnih pljuskova.

    Jako nevreme zahvatilo je najpre Goriška brda, Novu Goricu i Ljubljanu, a potom i Dolenjsku.

    Najviše su pogođene opštine Miren-Kostanjevica i Renče-Vogrsko, gde je grad prekrio krovove i oštetio automobile i objekte. Grad je ponegde bio prečnika pet i više centimetara.

    Agencija za životnu sredinu saopštila je da u narednih 36 sati treba ispoštovati sva upozorenja meteorologa, pripadnika civilne odbrane i drugih nadležnih službi, koja ukazuju na ponavljanje jakog nevremena.

    Komandant Civilne zaštite Srečko Šestan upozorio je da je neophodno poštovati sve instrukcije civilne zaštite, vatrogasaca i policije.

    On je izdao naredbu o povećanju pripravnosti koja je na snazi do četvrtka ujutru.

    Deo slovenačke vojske je takođe u pripravnosti i već pomaže u nekim oblastima, dodao je Šestan.

    U Srbiji će u utorak biti malo i umereno oblačno i veoma toplo, a na jugu i pretežno sunčano, saopštio je danas Republički hidrometeorološki zavod.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Strip u fokusu – D.I.Y. Strip Fest u Parobrodu

    U subotu 20. aprila, u Ustanovi kulture "Parobrod" u Beogradu od 11 do 19 časova, biće održan jedinstveni događaj - D.I.Y. Strip Fest. Ovaj bazar slavi domaći nezavisni strip i pruža […]