• Rojters: Rio Tinto bi mogao da tuži Vladu Srbije

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Kompanija Rio Tinto ima samo loše opcije dok pokušava da spasi projekat iskopavanja litijuma u Srbiji vredan 2,4 milijardi dolara koji je Vlada Srbije suočena sa ekološkim protestima otkazala.
     
    Tako ocenjuje agencija Rojters, navodeći da anglo-australijski rudarski gigant ima malo iskustva kada je reč o skiciranju putanje kuda dalje.
    U Rio Tintu kažu, prenosi Rojters, da iako su svesni političkih tenzija oko projekta, odluka srpske Vlade da obustavi projekat predstavlja iznenađenje zbog kojeg kompanija žuri da pronađe strategiju kako dalje.
     
    S obzirom na predstojeće izbore, Beograd je obustavio projekat nakon velikih protesta protiv rudarenja, čime je raspršio nade Rio Tinta da će postati jedan od prvih 10 proizvođača litijuma na svetu.
     
    Kompanija koja tvrdi da je uvek poštovala zakone Srbije, procenjuje pravne osnove za odluku srpskih vlasti.
     
    Rio Tinto bi mogao da tuži srpsku Vladu prema bilateralnom sporazumu o investicijama između Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva zbog kršenja odredbi o fer i ravnopravnom tretmanu, ako Vlada nastavi i formalno okonča dozvolu bez valjanog razloga, rekli su za Rojters advokati specijalizovani za sporove u oblasti međunarodne trgovine.
     
    Međutim, malo je veravotno da bi arbitražni sud naterao srpsku Vladu da ponovo izda dozvolu, dok bi to nanelo štetu Rio Tintu jer bi odnosi dve strane postali nepopravljivi, kažu pravnici.
     
    Veoma je neuobičajeno da jedna velika rudarska kompanija tuži državu. Tužba po bilateralnom sporazumu je uvek poslednja opcija„, kaže Piter Leon, partner advokatske firme Herbert Smit Frihils.
     
    Iz Rio Tinta je, kako piše Rojters, rečeno da neće davati nove komentare o ovom pitanju.
     
    Ako nova srpska vlada podrži ovu odluku, to bi navelo Rio Tinto da ode bez preduzimanja dalje akcije, kažu takođe pravni eksperti.
     
    Agencija konstatuje da je kompanija već potrošila 450 miliona dolara na razne studije, a uložila je godine razvijajući tehnologiju za ekonomsko vađenje litijuma iz jadarita, minerala koji je dosad pronađen samo u dolini Jadra.
     
    Srbija nije jedina koja zadaje glavobolje Rio Tintu
     
    Prošle godine kompanija je dopremila pilot postrojenje za preradu litijuma u četiri kontejnera duga 12 metara u Srbiju. Bilo je predviđeno da ovaj projekat u Srbiji bude najveći rudnik litijuma u Evropi, da proizvodi godišnje 58.000 tona rafinisanog litijum-karbonata od kojeg se prave baterije, što je dovoljno za napajanje milion električnih vozila, dodaje Rojters.
     
    U Srbiji bi najbolji scenario za Rio Tinto bio da ponovo dobije dozvole za iskopavanje litijuma posle izbora u aprilu, navodi dalje Rojters, uz ocenu da „populistička vladajuća koalicija predvođena Srpskom naprednom strankom doživljava pad podrške stečene na izborima 2020. godine zbog podrške rudarenju u Srbiji“.
     
    Ovo bi bio slučaj gde će Rio Tinto morati da ponovo pregovara o uslovima dozvole sa vladom koja bi tražila dodatne naknade, veće raspodele vrednosti ili poboljšanja kada je reč o ekološkim pitanjima„, rekao je za Rojters londonski advokat specijalizovan za međunarodne sporove.
     
    Srbija nije jedina koja zadaje glavobolje kompaniji Rio Tinto, dodaje agencija.
     
    Rio Tinto čeka odluku američkog apelacionog suda o tome da li će dobiti pristup državnoj zemlji u Arizoni koja joj je potrebna da izgradi jednu od najvećih rudnika bakra, a čemu se protivi starosedelačko američko stanovništvo.
     
    Takođe, posle višegodišnjih rasprava i neslaganja sa vladom Mongolijek, Rio Tinto je u decembru, kako navodi Rojters, „pokrenuo ofanzivu šarma“ sa ciljem razvoja rudnika bakra i zlata Oju Tolgou i ponudio da otpiše preostali vladin dug od 2,3 milijardi dolara za njen udeo u projektu.
     

    Kompanija Rio Tinto ima samo loše opcije dok pokušava da spasi projekat iskopavanja litijuma u Srbiji vredan 2,4 milijardi dolara koji je Vlada Srbije suočena sa ekološkim protestima otkazala.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Poskupeli i benzin i dizel

    U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 190 dinara po litru, navodi […]