kompjuter Foto: pixabay
Srbija

Rok za uvođenje elektronskih faktura produžen je do kraja aprila sledeće godine

Izvor: 
RTV Uto, 07/12/2021 - 11:31Rok za uvođenje elektronskih faktura u privredi i javnom sektoru produžen je do kraja aprila sledeće godine. Iz Ministarstva finansija navode da je do prolongiranja došlo zbog brojnih zahteva korisnika da im se omogući duži period da se adaptiraju i osposobe za primenu novog sistema

Ministar finansija Siniša Mali najavio je izmene Zakona o elektronskom fakturisanju do kraja godine kojima će se omogućiti odlaganje primene novog sistema zbog potrebe prilagođavanja privrede i javnog sektora. On je na skupu za obuku lokalnih samouprava o uvođenju e-faktura naveo da će obaveza njihovog izdavanja početi od 1. maja 2022. godine, umesto od 1. januara.

Ministar je istakao da su brojni benefiti uvođenja novog sistema i za javni sektor i za privredu.

"Nema više papira, nema potpisivanja, sve ide kompjuterski. Ukoliko se poklope izlazna i ulazna faktura, mi ćemo našoj privredi vraćati PDV istog dana" rekao je Mali.

On je dodao da se paralelno odvija sistem e-fiskalizacije i da se, takođe do kraja aprila završava prelazni period uvođenja ovog sistema u privredi.

Državna sekretarka u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Maja Mačužić Puzić ocenila je da je sistem eletronskih faktura jedan od najznačajnijih inovativnih alata kojim će se olakšati i ubrzati rad organa javne uprave.

Procene su da se na čuvanju i izradi 1.000 faktura operativni troškovi mogu smanjiti za 150.000 dinara, te da će uštede u lokalnim samoupravama biti milionske, rekao je Radoslav Marjanović iz NALED-a. On je naveo da će sistem e-faktura koristiti i oko 125.000 preduzeća u sistemu PDV-a, te da postoje očekivanja da i drugi privrednici to prihvate kad uvide njegove prednosti.

Sistem e-Faktura biće uveden fazno. Od 1. maja obavezu izdavanja i primanja imaće javni sektor u međusobnim transakcijama, kao i privatna preduzeća kada izdaju fakturu javnom sektoru.

Od 1. jula javni sektor će biti u obavezi da izdaje e-fakturu privatnom, a od 1. januara 2023. na ovaj sistem će u međusobnom poslovanju morati da pređe i privatni sektor koji je u sistemu PDV-a.
MarketingNajnovije vesti