Covid Foto: pixabay
Srbija

Ružić: Iz Kriznog štaba upućene preporuke Vladi Srbije za uvođenje oštrijih mera

Izvor: 
Beta Pon, 30/11/2020 - 20:20

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da su na sednici Kriznog štaba za borbu protiv korone u ponedeljak izneti predlozi za uvođenje oštrijih mera i on očekuje da će takva biti i nova odluka države, što će biti "brzo obznanjeno".

"Imali smo na sednici Kriznog štaba različite predloge i preporuke koje će biti sažete u pisanoj formi i predati predsednici vlade Ani Brnabić kao zvanična preporuka. Predlozi idu u pravcu još oštrijih mera", rekao je Ružić, za emisiju Prav ugao, na TV Vojvodina.

Prema njegovim rečima, situacija je alarmantna i "apsorciona mogućnost" bolnica se smanjuje, ne zbog manjka kapaciteta, već zato što je, "kako je on razumeo", oko deset odsto zdravstvenih radnika zaraženo.

On je rekao da će "svakako ova preporuka zdravstvenog dela Kriznog štaba biti pretočena i u odluku vlade Srbije u, prepostavljam, vidu oštrijih mera imajući u vidu brojke koje dobijamo".

Govoreći o primeni mera u školama, on je naglasio da prelazak na onlajn nastavu ne predstavlja zatvaranje škola, napominjući da vaspitno obrazovni proces neće stati.

"Mi smo na osnovu preporuka zdravstevnog dela Kriznog štaba doneli ovakvu Uredbu zbog generalnog epidemiološkog stanja u društvu. Ako bi se gledala situacija u obrazovnom sistemu, ona ne da nije alarmantna nego nije ni problematična, pa nije ni ukazivala na potrebu da se nešto tako uradi", rekao je Ružić.

Komentarišući zahteve nekih sindikata da se onlajn nastava uvede i za niže razrede osnovne škole, on je rekao da se tome protivi.

"Kad je reč o nastavi od prvog do četvrtog razreda, to je procena pre svega obrazovne struke uvažavajući epidemilošku situaciju, znamo da je tamo najmanja transmisija virusa. Elementarna pismenost, radne navike, stiču se u najmlađim starosnim dobima", rekao je Ružić.

Komentarišući slučaj iz okoline Kladova, gde je direktorka osnovne škole kaznila učiteljicu jer su se deca rukovala u dvorištu, on je rekao da je inspekcija bila tamo i da će u utorak biti poznat izveštaj, ali "ako je samo to bio problem onda ga i nema" i ta odluka neće postojati.

Na pitanje o položaju Socijalističke partije Srbije, čiji je potpresednik, u Vladi on je rekao da je "čast" biti u njenom sastavu.

Za nedavni spor, kada je direktor Srbijagasa Dušan Bajatović morao da napusti sastanak kod ministarke energetike Zorane Mihajlović, na njen zahtev, on je rekao da tu "nije prepoznao bilo koju vrstu svađe".

"Za svađu je potrebno dvoje, a nisam primetio da je Bajatović na bilo koji način jedno slovo izgovorio o tome. Mislim da je on vrlo dragocen za realizaciju naših važnih infrastrukturnih projekata u energetici, kao što je Mihajlović veoma dragocena sa aspekta energije koju ulaže", rekao je Ružić.

 
MarketingNajnovije vesti