Učionica Foto: pxhere
Srbija

Ružić: Proces sticanja znanja nije ugrožen, danas uputstvo o popravljanju ocena

Izvor: 
Tanjug/021 Pet, 27/11/2020 - 09:56


Ministar prosvete Branko Ružić najavio je da će danas školskim upravama biti upućena konkretna uputstva kojima će biti definisane i one situacije kada i ukoliko dođe do potrebe da đaci poprave neku ocenu, to urade i u neposrednom kontaktu u školama. 
 
Ružić je juče u Skupštini Srbije rekao da "proces sticanja znanja zbog prelaska na onlajn nastavu neće biti ugrožen".
 
On je podsetio da je Vlada Srbije na osnovu preporuka Kriznog štaba donela uredbu koja tretira pitanje prelaska na onlajn nastavu, koja se tiče učenika od petog do osmog razreda osnovne škole i srednjih škola, uz preporuku da to urade i visokoškolske ustanove.
 
"Podsetiću vas da je i pre početka školske godine ostavljena mogućnost roditeljima da se opredele da li žele da njihova deca pohađaju nastavu na daljinu ili na konvencionalan načina", rekao je Ružić.
 
Podsetio je da će raspust trajati od 21. decembra do 15. januara, a da će se nastava za učenike do tada odvijati onlajn.
 
Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije zatražila je, međutim, da i mlađi razredi osnovnih škola pređu na onlajn nastavu.
 
"Apelujemo na roditelje da nas podrže u nastojanju da i mlađi razredi osnovnih škola, kao deo obrazovnog sistema, pređu na onlajn nastavu, dok nas još ima zdravih, kako bismo mogli da nastavimo nastavni proces, koji održavamo sa velikim naporima i u otežanim uslovima", saopšteno je iz Unije.
 
"Nameće se pitanje da li su učitelji zaboravljeni ili potpuno zanemareni kao deo obrazovno-vaspitnog procesa ili je Vrhovna komanda, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nas izbrisala iz brojnog stanja, kako bismo bili žrtvovani za spas obrazovanja ili smo možda mi koji radimo u 'nižim' razredima građani nižeg staleža, nedostojni prava prelaska na onlajn nastavu", pitaju u USPRS.
 
Predsednica Sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" Vesna Vojvodić izjavila je da gledanje televizije "nije ni 'o' od onlajn nastave", posebno kada su svi svedoci da sada na drugom programu RTS idu prenosi skupštinskih sednica.
 
"Jako je bitno da se otključaju digitalni udžbenici i Evropska investiciona banka je sa 65 miliona evra podrške rekla da investira za digitalizaciju osnovnih i srednjih škola u Srbiji, da Ministarstvo prosvete otključa digitalne udžbenike za svu decu u Srbiji", rekla je Vojvodić za N1.MarketingNajnovije vesti