• Ružić: Sistem spreman za nastavak školske godine, niko nije krio podatke o broju zaraženih predavača

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Posle jednomesečnog raspusta, više stotina hiljada osnovaca i srednjoškolaca u ponedeljak kreće u školu. Ministar prosvete Branko Ružić kaže za RTS da je obrazovni sistem spreman i da nije bio mesto gde je dolazilo do transmisije virusa zahvaljujući odgovornosti koju su pokazala deca i nastavno osoblje. Ističe da nema razloga da se mala matura ove godine ne sprovede.

    Branko Ružić je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, naveo da je obrazovni sistem spreman za nastavak školske godine. 

    „Deca mogu da očekuju da će male mature biti“

    Ne vidim niti jedan razlog da se mala matura ne sprovede, poručio je ministar Ružić dodajući da svakodnevno konsultuju struku.

    „To je nešto što jeste sertifikacioni karakter te male mature, potvrda stečenog znanja u osmogodišnjem školavanju. Da li ćemo nijansirati tu malu maturu, to ćemo još odlučiti, ali u svakom slučaju deca mogu da očekuju da će male mature biti“, istakao je Ružić.

    „Sistem je pokazao veliku vitalnost u prethodnom periodu. Naravno da je spreman, pokazao je i adaptibilnost, deca su pokazala visok stepen odgovornosti, nastavno i vannastavno osoblje, iako je bilo prenapregnuto u ovako specifičnim okolnostima, zaista su pokazali ne samo odgovornost, nego i predanost radu“, rekao je Ružić.

    Naglasio je da obrazovni sistem nije bio mesto gde je dolazilo do transmisije virusa, upravo zahvaljujući odgovornost koju su pokazala deca.

    „Obrazovni sistem je i u prethodnom periodu i sada spreman da, uz prilagođavanje, nastavi obrazovno-vaspitni proces“, dodao je ministar.

    Ukazao je da su na Kriznom štabu zaključili, a na sednici Vlade doneli odluku da drugo polugodište počinje 18. januara u skladu sa modelom iz septembra.

    „Mlađi osnovci od prvog do četvrtog razreda će pohađati nastavu svakodnevno u školi u manjim grupama, što se tiče starijih osnovaca oni će pohađati naizmenično nastavu neposredno i na daljinu, što se srednjoškolaca tiče oni će kombinovano pohađati nastavu – jedne nedelje u školi, druge nedelje na daljinu“, objasnio je Ružić.

    Govoreći o kritikama iz prvog polugodišta da se krije broj zaraženih predavača, ministar ističe da niko nije krio podatke.

    „Niko nije krio podatke, niti je to bio manir ni Kriznog štaba, ni instituta za javno zdravlje, ni škola. Mi svakodnevno dobijamo presek, dobijali smo taj presek i za vreme ovog raspusta. Ako govorimo o brojevima oni su bili fragmentarno mali, što ne znači da nije dolazilo do zaražavanja, ali od ukupnog broja zaraženih ti procenti su zanemarljivi“, naglašava Ružić.

    Kada je reč o procentu zaraženosti dece, ministar kaže da se to kretalo od 0,05 do 0,08, a što se tiče zaposlenih ni sada ne prelazi jedan procenat. „U ranijem periodu je bilo da dođe kod zaposlenih nekih 2 do 2,5 procenta što zaista nije ogroman broj u odnosu na sveopštu situaciju koju smo imali“, dodaje ministar.

    „Ne vidim bilo kakvu bojazan ili razlog za kritiku da je neko krio te podatke, za to nemamo razloga imajući u vidu da je sistem bio spreman, da su i lokalni štabovi radili i lokalni zavodi za javno zdravlje i ‘Batut’, svi radimo u skladu sa onim što struka govori“, naglasio je Ružić.

    Kada je reč o prvim besplatnim onlajn udžbenicima iideji Aleksandra Kavčića, ministar kaže da je zakon o udžebnicima sasvim jasan – izdavači mogu biti javna preuzeća, privatni preduzetnici ili neko pravno lice koje je registrivano za izdavaštvo.

    „Zakon tu ne postavlja bilo kakva ograničenja, slobodan je izbor autora među nastavnicima na svim nivoima obrazovanja. Izdavači su obavezni da te rukiopise dostave ministarstvu, ministarstvo to dostavlja Zavodu, nakon stručne ocene Zavoda ministarstvo izdaje odgovarajuće rešenje“, rekao je Ružić.

    „Ova ideja koju čujemo od gospodina Kavčića, koji je uspešan naučnik i pokazao je da i neko odavde može da uspe u svetu, nije ništa novo, veoma je kompleksna priča u smislu zakonadavnog okvira. Jeste zanimljivo, ali svakako zahteva širi konsezulani pristup i ukoliko je potrebno da se tome podrobnije i stručnog aspekta razgovara, ali u svakom slučaju sve ono što može da doprinese vaspitno-obrazovnom procesu učenicima, roditeljima i nastavnicima to je nešto što je dobrodošlo ako je uokvireno u zakonsku normu“, zaključio je Ružić.

    Posle jednomesečnog raspusta, više stotina hiljada osnovaca i srednjoškolaca u ponedeljak kreće u školu. Ministar prosvete Branko Ružić kaže za RTS da je obrazovni sistem spreman i da nije bio mesto gde je dolazilo do transmisije virusa zahvaljujući odgovornosti koju su pokazala deca i nastavno osoblje. Ističe da nema razloga da se mala matura ove godine ne sprovede.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Najboljim istraživačama povećanje plata za 30 odsto

    Na osnovu podataka portala eNauka i međunarodno priznatih naučnih rezultata, nedavno je objavljena lista na kojoj su naši najbolji istraživači. Zbog svojih izvanrednih dostignuća, njih 10 odsto […]

    Kako u Srbiji žive danas osobe zaražene virusom HIV

    Broj partnera, zagrljaj, boravak u istoj prostoriji, samo ljudi koji koriste drogu intravenskim putem, samo muškarci koji imaju odnose sa muškarcima, „neće meni da se desi“ i druge, predrasude […]

    Proleće počinje u sredu ujutru

    Proleće će ove godine početi u sredu 20. marta u 04.06 časova, dok u isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen, saopštilo je Astronomsko društvo ''Ruđer […]