Knjige
Srbija

Ružić: Već 2022. novi udžbenici iz indetitetskih predmeta

Izvor: 
RTS Uto, 02/03/2021 - 09:43


Javni je interes da udžbenike iz tzv. indentitetskih predmeta za osnovce i srednjoškolce ponovo izdaje država, kaže za RTS ministar prosvete Branko Ružić pošto je o toj temi u ponedeljak razgovarao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Iako su i do sada udžbenici pisani u Srbiji, izdvači su dominantno iz zemalja regiona, naveo je ministar Branko Ružić naglašavajući da svim zemljama EU udžbenike iz indentitetskih predmeta (maternji jezik i književnost, istorija, geografija) izdaje država.

Ružić je istakao da je nekada jedini izdavač, Zavod za izdavanje udžbenika spao na tri odsto tržišta. "Sve je počelo 2003., a tržište je definitivno liberalizovano Zakonom o udžbenicima iz 2009. godine", podsetio je Ružić.

Smatra da je predsednik Aleksandar Vučić izneo utemeljenu ideju, dodavši da će se u resornom ministarstvu u sredu sastati Radna grupa za izmene Zakona o udžbenicima.

Prema rečima Ružića, to je javni interes.

"Očekujem da već 2022. imamo nove udžbenike iz srpskog jezika i književnosti, istorije i geografije", istakao je Ružić.

"Dara iz Jasenovca treba bude u programu za srednje škole"

Osvrnuvši se na film "Dara iz Jasenovca", Ružić je ocenio da je on značajan za kulturu sećanja i da treba da se nađe u nastavi za srednje škole.

"Mislim da svi imaju neko predznanje o Jasenovcu, a 'Dara iz Jasenovca' nam daje kulturu sećanja, uz sve ono što smo prolazili u bližoj istoriji", kaže Ružić.

Predložio sam u parlamentu da film bude u programu za srednje škole uz saglasnost roditelja, dodaje Ružić.

Stabilna infektivna situacija u školama, Vranje jedini izuzetak

Govoreći o trendu zarazaženih koronavirusom među đacima i studentima, Ružić kaže da brojke nisu alarmantne.

Postoji blagi porast među nastavnicima i profesorima – 1,5 do 1,6 odsto od ukupno broja zaposlenih, 0,5 odsto đaka u osnovnim i 0,6 do 0,7 u srednjim školama.

"Škole nisu plodno tlo za širenje virusa", dodaje Ružić.

Kao jedini izuzetak, resorni ministar navodi Vranje gde su, kako je rekao, brojke pomahnitale i da su zbog toga sve škole prešle na onlajn nastavu. 
MarketingNajnovije vesti