Foto: pixabay
Srbija

Ružić: Za sada bez zatvaranja škola; Generalna proba državne mature na proleće sledeće godine

Izvor: 
Tanjug Sre, 11/11/2020 - 11:06

Situacija u školama u vezi sa korona virusom nije alarmantna i za sada ne ukazuje na potrebu njihovog zatvaranja, kaže ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Naveo je da se razgovara o ideji da zimski raspust bude istovremeno za sve učenike na celoj teritoriji Srbije i da će to biti tema sledeće sednice Kriznog štaba.

"To je jedna od ideja koja može da bude mera u suzibijanju negativnih efekata korona virusa", rekao je Ružić na TV Prva.

Upitan o izjavi epidemiloga Predraga Kona o povećanju broja zaraženih u školama, Ružić je rekao da je to tačno u onom smislu da se taj broj poveća, ali ne rapidno.

Naveo je da u devet okruga od ukupno 29, korona virusa nema u obrazovnom sistemu i da je to važan pokazatelj.

Napomenuo je da je zdravstveni deo Kriznog štaba predominantan u pogledu opredeljivanja mera koje bi se donele.

Kaže da će struka dati konačnu odluku kako će se raditi kako ne bi ni na koji način ugrozili kontinuitet sticanja znanja, te podetio da je na prethodnoj sednici Kriznog štaba odlučeno da trodnevni jesenji raspust, koji traje od danas do petka, imaju i učenici osnovnih i srednjih škola.

Generalna proba državne mature na proleće 2021.

Generalna proba državne mature planirana je u maju 2021. godine za učenike trećeg razreda srednjih škola i gimnazija, kaže ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

On je na TV Prva rekao i da u 2021. godini očekuje nastavak trenda povećanja plata zaposlenih u prosveti. Naveo je da će generacija učenika koja je upisala srednju školu ili gimnaziju školske 2018/19. biti prva generacija koja će polagati državnu maturu na osnovu koje će upisati fakultet.

On je rekao da fakulteti nisu formalno definisali u kom odnosu će državna matura uticati na prrhodnost za prijem na viskoškoleske ustanove, i da je taj odnos sada 40 poena iz škole i 60 poena sa prijemnog ispita.

"Videćemo koja je formula primenjiva", rekao je Ružić i naveo da bi državna matura u tome trebalo da bude prisutna.

Naveo je da je državna matura je jedan od delića mozaika koji nas očekuje, da je njen cilj kvalitetno obrazovanje i pravičnije ocenjivanje znanja i veština. Kaže da će je polagati na ujednačenom ispitu istog dana svi učenici u srednjim školama u Srbiji.

Precizirao je da je državna matura potvrda da su stečena određena znanja i veštine, ali i da omogućava da se učenici upišu na željeni fakultet. Ružić kaže da uvođenje državne mature nije lak proces, da je on započet ranije i podseća da je prva pilot državna matura održana u vreme epidemije od 28. do 30. oktobra u 101 školi sa 5.000 đaka. Naveo je da predstoje analize kako da se ona unapredi. Objasnio je da je osnova za polaganje državne mature srpski jezik i književnost, odnosno maternji jezik, matematika i jedan od stručnih predmeta. Postoji mogućnost da se tome pridoda još jedna predmet, ukoliko neko želi da upiše određeni fakultet na smeru koji nije pohađao u srednjoj školi. "Ako neko hoće da upiše pravo i filologiju ima pravo da izabere još jedan predmet, na primer, engleski jezik ili neki drugi strani jezik i time postigne širi obuhvat prolaza na određene fakultete", kaže Ružić. Povodom plata u prosveti, Ružić je rekao da je država povećanjem plata pokazala jedna odgovoran odnos prema prosveti. "Nadam se nastavku tog trenda podizanja plata i u 2021. Svakako će to biti tema i Ministarstva finansija i Vlade, sagledaćemo mogućnosti", naveo je Ružić. Predstoje, podseća, i razgovori o reformi sistema plata. 
MarketingNajnovije vesti