Učionica Foto: pixabay
Srbija

Ružić: Zbog bezbednosti prepolovljen broj škola u kojima se polaže mala matura

Izvor: 
RTS Uto, 21/06/2022 - 14:22


Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić naveo je da je spreman operativni plan za završni ispit, koji se održava 27, 28. i 29. juna. Smanjen je broj škola na 522 od 1.260 koliko ih je bilo planirano u početku za polaganje završnog ispita.

"Činimo sve da predstojeći završni ispit protekne u najboljem redu i da deca budu bezbedna, da to ne bude traumatično iskustvo i za decu i za roditelje. U svakodnevnom smo kontaktu sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i imamo detaljno razrađen plan aktivnosti za slučaj prijave bombe u školama", istakao je ministar Ružić.

On je istakao da je Republička upisna komisija donela odluku o promeni procedure sprovođenja samog završnog testa i da se, zbog bezbednosti, redukuje broj škola u kojima će se polagati završni ispit. 

"Smanjili smo za oko 60 odsto broj školskih objekata u kojima će se održavati završni ispiti. Taj broj je sada 522 od 1.260, koliko ih je bilo planirano u početku. Na nama je da garantujemo potpunu sigurnost, ali i da omogućimo da svi učenici imaju jednake uslove za polaganje  testova", rekao je Ružić.

Prema njegovim rečima, svaka osnovna škola će obavestiti svoje učenike, kao i njihove roditelje, u kojim će se školama polagati završni ispit.

Ružić je dodao je da su testovi odštampani, kao i da će biti odvezeni na lokacije u pratnji policije.

"Želimo da se unapred zahvalimo svima na razumevanju, pre svega roditeljima, a da učenicima poželimo da se u mirnom duhu pripreme za taj test i da upišu ono što su želeli", naveo je Ružić.
MarketingNajnovije vesti