• Sa koliko godina mladi odlaze iz roditeljskog doma u Srbiji: Prosek u EU je 26,5 godina

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Mladi u Srbiji iz roditeljskog doma odlaze sa 31,4 godine, ženska deca se osamostaljuju u proseku sa 28,9 godina, dok je kod muške to nešto kasnije – sa 33,9 godina, objavio je danas Eurostat.

    U celoj EU prosek godina u kojima mladi odlaze iz porodične kuće je 26,5, ali on dosta varira od države do države.
    Srbija nije u EU, ali ako se uporedi sa zemljama Unije, jedino u Hrvatskoj i Portugalu mladi kasnije napuštaju dom nego u našoj zemlji.

    U Portugalu deca dom napuštaju u proseku sa 33,6, a u Hrvatskoj sa 33,3 godine.

    Mladi u Slovačkoj odlaze od kuće  sa 30,9 godina, Grčkoj sa 30,7 godina i Bugarskoj 30,3 godine, dok je u ostalim zemljama prosek godina u kojima mladi napuštaju porodično gnezdo niži.

    U Švedskoj je najniži, jer tamo mladi odlaze sa svega 19 godina – devojčice čim napune 18, dečaci sa 19 godina i dva meseca.

    Prosek godina u Finskoj je 21,2, Danskoj 21,3, a Estoniji 22 godine i sedam meseci.

    U većini zemalja na severu i zapadu Evrope mladi su u proseku napuštali roditeljski dom u ranim i srednjim dvadesetim, dok je u južnim i istočnim zemljama prosečna starost bila u kasnim dvadesetim ili ranim tridesetim.

    Muškarci su, u proseku, napuštali roditeljsko domaćinstvo sa 27,4 godine, a žene sa 25,5 godina, navodi se na sajtu Eurostata.

    Ovaj trend je primećen u svim zemljama, odnosno mlade žene su u proseku napuštale roditeljsko domaćinstvo ranije od mladića.

    Muškarci su u proseku napuštali roditeljski dom posle 30. godine u 11 zemalja EU (Hrvatska, Portugal, Slovačka, Bugarska, Grčka, Slovenija, Italija, Malta, Španija, Rumunija i Poljska), dok je u slučaju žena to bilo u samo dve zemlje Portugalu i Hrvatskoj.

    Najveći jaz među polovima je u Rumuniji, gde su mladi muškarci poršle godine odlazili iz doma sa 30,3 godine, a žene sa 25,6 godina, u Bugarskoj je taj jaz 3,5 godine.

    S druge strane, Švedska, Danska i Irska zabeležile su najmanji jaz između mladih muškaraca i žena koje napuštaju roditeljski dom, od svega četiri, pet i devet meseci.

    Mladi u Srbiji iz roditeljskog doma odlaze sa 31,4 godine, ženska deca se osamostaljuju u proseku sa 28,9 godina, dok je kod muške to nešto kasnije – sa 33,9 godina, objavio je danas Eurostat.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Batut: Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol

    Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Od početka godine, redovno je u saopštenjima Hitne pomoći da je zbrinuto […]