• Šabić: Prorežimski mediji, uz podršku armije botova, lažnim vestima šire mržnju

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Advokat Rodoljub Šabić upozorio je u Novom danu na slučajeve aktivistkinje Aide Ćorović i pokreta Ne davimo Beograd protiv kojih je pokrenuta kampanja preko lažnih profila na društvenim mrežama. Takvi navodi, kako je objasnio, zatim završavaju u prorežimskim medijima, a „armija botova“ ih širi dalje stvarajući dodatni animozitet.

     

    Posle protesta „Buna protiv mafije“ u Novom Sadu, na lažnom nalogu pod imenom Aide Ćorović objavljeno je njeno navodno priznanje da je na protestu pocepala zastavu Srbije i da bi to učinila opet, kao i da želi autonomiju za Vojvodinu i Sandžak.

    Nedavno se i na Tviteru pojavio nalog navodne aktivistkinje pokreta Ne davimo Beograd sa kog se, kako u tom pokretu tvrde, obmanjuje javnost uz zloupotrebu njihovog logotipa.

    U oba slučaja navodi sa spornih profila su se prvo organizovano širili na mrežama, a zatim su dospeli u prorežimske medije, da bi potom, kako je u Šabić ukazao u Novom danu, „armija botova“ nastavila da ih širi, stvarajući dodatni animozitet.

    „Jedna stvar je sloboda izražavanja, a potpuna druga stvar je maliciozna proizvonja zla, da se nanese zlo“, rekao je Šabić za N1.

    On je podsetio kako su istaknuti prorežimski tabloidi na svojim naslovnim stranama u godinu dana imali više lažnih vesti nego naslovnih strana. Kada se pogledaju sredstva koja ti mediji dobijaju na konkursima države, računica pokazuje da ti mediji dobijaju 1.000 evra po svakoj lažnoj vesti.

    „Gotovo je koincidirala odluka suda iz Ostina, gde je Aleks Džons, jedan istaknuti pobornik predsednika Trampa, osuđen na žestoku kaznu zbog proturanja neistina o masakru u jednom selu u Konektikatu“, podsetio je Šabić, ilustrujući na taj način kako se uređena društva odnose prema malicioznom širenju dezinformacija.

    Gost Novog dana je ocenio da je jedan od najvećih problema Srbije antagonizovano društvo, gde postoji podela na „nas“ i „njih“.

    „Ako nastavimo tako ne možemo naći rešenje. Ne treba potcenjivati, vređati“, poručio je Šabić, ali je i konstatovao da će se teško bilo šta proeniti bez demontiranja te „mašinereije zla“, jer nema šanse da nekome nešto objasnite ako su svakodnevno zatrpani snažno podržanim medijima i delovanjem armije botova.

    Šabić je dodao da „nije normalno“ ni da se crta kukasti krst na zgradi u kojoj živi član Saveta REM-a, ma šta ko mislio o radu te institucije.

     

    Iznenađenja Orlićevom izjavom gotovo neumesna

    Komentarišući izjavu predsednika parlamenta Vladimira Orlića da će Skupština sprovoditi politiku SNS-a, Šabić je rekao da su iznenađenja u javnosti tom izjavom „gotovo neumesna“ budući da je Orlić „vrlo iskreno rekao kako on i stranka koju predstavlja zamišljaju politički život i funkcionisanje parlamenta“.

    „Nema tu nikakvog iznenađenja“, kazao je Šabić i dodao da iako Srbija po Ustavu ima podelu vlasti na izvršnu, zakonodavnu i sudstvo, to je samo „papirna stvar“, jer u relanom životu jedan čovek odlučuje o svemu.

    „Institicuje poput parlamenta, vlade itd. samo su transmisija te jedne volje“, ocenio je Šabić.

     

    Umesto realnog života, nude nam te zelene grane

    Gost Novog dana ocenio je i da je u Srbiji sve postalo PR, pozorište i igrokaz i osvrnuo se na nedavno saopštenje Narodne banke Srbije kojim je obeleženo deset godina guvernerske funkcije Jorgovanke Tabaković.

    „Gde u svetu takva institucija zvanično obeležava 10 godina aktuelne guvernike“, upitao je Šabić i dodao da neke činjenice iznete u saopštenju stoje, poput te da je dinar stabilan.

    „Ali ipak, po pravilu, uz jednu razliku koja kaže došla je (guvernerka) kada je inflacija bila visoka, a sada nije. Pogledajte inflaciju u leto 2012. i kakva je sada, videćete da je tad bila niža šest, sedam odsto od danas kada je 10 odsto. Sve je podređene nečemu što nam zaista ne treba, umesto realnog života, nude nam se te zelene grane“, rekao je Šabić aludirajući na nedavni slučaj iz Novog Sada, kada su suva stabla u centru grada „maskirana“ zelenim granama.

     

    Advokat Rodoljub Šabić upozorio je u Novom danu na slučajeve aktivistkinje Aide Ćorović i pokreta Ne davimo Beograd protiv kojih je pokrenuta kampanja preko lažnih profila na društvenim mrežama. Takvi navodi, kako je objasnio, zatim završavaju u prorežimskim medijima, a „armija botova“ ih širi dalje stvarajući dodatni animozitet.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija