Foto: Mreža 21
Srbija

Šamaranja i tuče na ekranu: Nasilje dovoljan razlog za zabranu rijalitija

Izvor: 
N1 Sub, 28/05/2022 - 22:31Tuče, šamaranja, pretnje smrću neretko su deo rijalitija koji se emituju na domaćim televizijama.
 

Uprkos tome što emiteri na taj način krše pravilnike, a često i zakone, nikada do sada, nijedna televizija, nije kažnjena oduzimanjem frekvencije, piše N1

Zbog poslednjeg slučaja emisije Zadruga, u kojoj se muškarac i žena tuku i vređaju, Fondacija Slavko Ćuruvija podnela je prijavu REM-u. U toj fondaciji kažu za N1 da je emitovanje nasilja razlog za trajnu zabranu rialitija, a možda i nedodeljivanje frekvencija na konkursu koji je u toku.

 

U samo desetak sekundi snimka iz Zadruge, stalo je preko deset psovki, nekoliko šamara i, kako deluje sa snimka, jedan pokušaj davljenja. Za Fondaciju Slavko Ćuruvija više nego dovoljno da prijave emitera, televiziju Pink, Regulatornom telu za elektronske medije. Adekvatna kazna za prikazivanje krivičnog dela bila bi privremena ili trajna zabrana emitovanja rialitija, misli izvršna direktorka Fondacije.
 
"Trajna bi bila sigurno najbolja zabrana ovakve vrste rialitija u kojima je zapravo sve dozvoljeno i u kojima se emiteri ponašaju bukvalno kako hoće, bez ikakvog nadzora, zloupotrebljavajući ono što je dobro svih nas, javno dobro, a to je ta nacionalna frekvencija", smatra Ivana Stevanović iz Fondacije Slavko Ćuruvija.
 
Predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije Olivera Zekić za N1 ne odgovara da li će pravilnik o rijalitijima biti na dnevnom redu ovog Saveta. 
 
"Sačekaćemo izveštaj stručnih službi i eventualno preduzimati mere. Rijaliti programe svakako nećemo ukidati. To je cenzura, a valjda se svi protiv toga borimo", odgovara Zekić.
 
"Da bismo se pomerili za pedalj napred REM bi trebalo da se vrati jedan unazad i pogleda šta su sve do sada televizije sa nacionalnim frekvencijama emitovale", misli direktorka Fondacije Slavko Ćuruvija. 
 
Dodaje za N1 da bi upravo poštovanje zakona u dosadašnjem radu trebalo da bude kriterijum u predstojećoj podeli frekvencija.
 
"Ako budemo dodeljivali nove dozvole na osnovu spiska lepih želja koji stoje u elaboratima, a koji zapravo nikoga ni na šta ne obavezuju, onda ja ne znam šta radimo kao društvo", naglašava Ivana Stevanović.
 
 MarketingNajnovije vesti