Foto: pixabay
Srbija

Samo dve susedne zemlje imaju manji porez na zarade od Srbije

Izvor: 
Blic/Tanjug Pon, 09/09/2019 - 03:24

Na svakih sto dinara zarade 62 dinara ide na ime poreza.
Prošle godine poresko opterećenje na plate bilo je još veće, 63 odsto, a najnovija vest iz Nemanjine 11 je da će Vlada uskoro dodatno smanjiti ovaj namet za jedan procenti poen, piše "Blic".
 
Samo dve zemlje, Bugarska i Severna Makedonija, bolje su pozicionirane od srpskog radnika i privrednika. Praktično, porez na platu u Bugarskoj je 52 odsto, a u Severnoj Makedoniji 48 procenata. Ostale zemlje imaju veće poresko opterećenje, pojedine čak i do 79 odsto, što je za 17 procentnih poena više u odnosu na našu zemlju. U Hrvatskoj taj procenat iznosi 67, u Češkoj 78, u Mađarskoj 79, u Rumuniji 75, u Slovačkoj 78, u Sloveniji 78, u Crnoj Gori 68 odsto.
 
Posmatraći visinu PDV u Srbiji i regionu dobiju se gotovo slični rezultati. Samo jedna zemlja od pomenutih ima nižu stopu PDV od naše zemlje. U dve zemlje PDV je na istom nivou, dakle, 20 odsto, dok je kod ostalih zemalja u bližem i daljem susedstvu, opšta poreska stopa veća, u pojedinim zemljama čak i za sedam procentnih poena. Tako je PDV u Mađarskoj 27 odsto, dok je porez na dobit 10,8 odsto, u Slovačkoj je PDV 20, a porez na dobiti 21 odsto. U češkoj je PDV 21 odsto, a porez na dobit 19 odsto. U Rumuniji je PDV 19 odsto, porez na dobit 16 odsto, dok je u Litvaniji PDV 21 odsto, a porez na dobit 15 odsto...
 
Opšta stopa poreza na dodatu vrednost u našoj zemlji poslednji put je, inače, povećana u septembru 2012. godine, dakle pre punih sedam godina i od tada gotovo da se nije pominjalo novo povećanje. Pre toga, država je u nekoliko navrata povećavala poreze. Kada se kriza 2008. prelila i na srpsku privredu, smanjili su se javni prihodi a povećali se rashodi pa se pojavio visok deficit. Tada je došlo do povećanja poreskih stopa. Prvo je povećana stopa poreza na dobit sa 10 odsto na 15, ali to nije bilo dovoljno pa je povećana i opšta stopa PDV-a sa 18 odsto na 20 odsto.
 
Mali: Porez na zarade manji za jedan odsto
 
Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će država nastaviti postepeno da smanjuje poresko opterećenje zarada na teret poslodavaca, tako da će sledeće godine iznositi 61 odsto.
 
"To će poslodavcima omogućiti da ušteđeni novac ulažu u nove investicije i novo zapošljavanje", rekao je Mali.
 MarketingNajnovije vesti