• Sankcionisanje Olivere Zekić traži 18 organizacija civilnog društva

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Osamnaest organizacija civilnog društva zahtevalo je od Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da što pre sankcioniše predsednicu Saveta REM-a Oliveru Zekić zbog kršenja Kodeksa članova tog tela.

    U saopštenju se navodi da je Zekić tokom emisije Hit tvit na TV Pink u nedelju, 9. januara 2022. godine dva puta organizacije civilnog društva koje prate izveštavanje pružalaca medijskih usluga, nazvala „paravojnim REM-ovima“.

    „Ovim činom, koji nije prvi put, predsednica Saveta REM-a je etiketirala organizacije koje se staraju o ostvarivanju ustavom garantovanog prava na informisanje, a čime je stvoren ambijent društvene opravdanosti napada na ove organizacije i njihovog stavljanja van zakona“, navodi se u saopštenju organizacija civilnog društva.

    Naglašeno je da bi sankcionisanjem postupanja Zekić, Savet REM-a pokazao svoju stvarnu posvećenost kažnjavanju govora mržnje, a za šta služi izmedju ostalog i Kodeks članova Saveta REM-a.

    „Imajući u vidu da je Zekić kopredsednica Privremenog tela za praćenje medija tokom izbora, pozivamo ovo telo da se u skladu sa svojim nadležnostima odredi povodom govora mržnje Olivere Zekić prema NVO koje monitorišu medije. Bez osude govora mržnje prema organizacijama koje svojim radom doprinose integritetu izbornog procesa, integritet Privremenog tela za praćenje medija tokom izbora će biti značajno urušen“, ocenjeno je u saopštenju.

    Inicijativu su potpisali: Biro za društvena istraživanja – BIRODI, Evropski pokret u Srbiji, Inicijativa A11, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Gradjanske inicijative, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Beogradski centar za bezbednosnu politku, Partneri Srbija, Fondacija Slavko Ćuruvija, Autonomni ženski centar, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Vojvodjanski gradjanski centar, Jukom, CANVAS, Transparetnost Srbija, PROTECTA, Inicijativa mladih za ljudska prava i Beogradski centar za ljudska prava.

     

    Osamnaest organizacija civilnog društva zahtevalo je od Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da što pre sankcioniše predsednicu Saveta REM-a Oliveru Zekić zbog kršenja Kodeksa članova tog tela.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Treći dan potrage za dvogodišnjom Dankom Ilić

    Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić, nakon što je obustavljena pretraga terena, ušla je u treći dan. Policija je saopštila da nastavlja intenzivan operativan rad radi utvrđivanja svih […]