Foto: Pixbay.com
Srbija

Šansa za roditeljstvo: Pandemija otežava lečenje neplodnosti

Izvor: 
Tanjug Pon, 02/11/2020 - 11:56
Udruženje Šansa za roditeljstvo obeležava Evropsku nedelju (ne)plodnosti, a predsednica tog udruženja Sandra Jovanović ukazuje da je parovima u Srbiji još uvek onemogućeno lečenje uz pomoć doniranih reproduktivnih ćelija, kao i da zbog pandemije Kovida-19 ne mogu da odlaze u inostranstvo na lečenje.

Jovanović napominje da novi Zakon o lečenju neplodnosti dozvoljava donaciju reproduktivnih ćelija i embriona, te da u Srbiji postoje i Banka i sva neophodna akta, ali da se donacija još uvek ne sprovodi, zbog čega su, kako navodi, mnogi parovi i pojedinci primorani da odlaze u inostranstvo.

''Sada u vreme virusa korona parovi ne mogu van Srbije i u potpunosti im je onemogućen pristup lečenju neplodnosti uz pomoć doniranih reproduktivnih ćelija. Donacija je bitna. Moramo je započeti što pre'', poručila je Jovanović, navodi se u saopštenju Udruženja.

Dodaje se da je Srbija jedna od retkih zemalja u svetu koja ima neograničen broj finansiranih postupaka vantelesne oplodnje, ali da i dalje zabrinjava što se ne zna koliko je beba rođeno do sada uz pomoć reproduktivnih tehnologija.

''Želimo da zbog bolje transparentnosti imamo više podataka o uspehu i procedurama'', navela je Jovanović.

Udruženje obeležava Nedelju (ne)plodnosti pod sloganom #jačizajedno sa ciljem da se što više govori o tom problemu i poboljšaju uslovi lečenja nepolodnosti.

Udruženje je raspisalo i konkurs za najlepšu VTO priču u Nedelji neplodnosti, koji traje od 2. do 8.novembra, a svi koji žele da svojom pričom motivišu druge da nastave svoju borbu za bebu mogu da je pošalju na imejl vtoprica©sansazaroditeljstvo.org.rs.

Evropska Nedelja (ne)plodnosti pokrenuta je 2016. godine, a Evropa ove godine poziva na jednakost u pristupu procedurama za lečenje neplodnosti širom Evrope, ali i na bolju informisanost.

Krovno evropsko udruženje Fertility Europe saopštilo je da neplodnost pogađa 25 miliona ljudi u EU.
MarketingNajnovije vesti