• Savet: Desetine hiljada hektara zemljišta nezakonito poklonjeno privatnicima

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije upozorio je da je desetine hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta koje je u javnoj svojini prešlo u privatno vlasništvo bez ikakve naknade, samo na osnovu potvrde Agencije za privatizaciju da je kupac društvenog kapitala izmirio obaveze iz kupoprodajnog ugovora.

     

    Kupac društvenog kapitala je izmirio obaveze za imovinu koja nije mogla obuhvatiti zemljište, jer je prodavac imao samo pravo korišćenja na zemljištu koje je mogao preneti na kupca, a ne pravo svojine„, navodi se u izveštaju Saveta o privatizaciji i raspolaganju poljoprivrednim zemljištem u državnoj svojini.
     
    Izveštaj objavljen na sajtu Saveta dostavljen je Vladi i Skupštini Srbije, kao i ministarstvima privrede, poljoprivrede i unutrašnjih poslova i Republičkom javnom tužilaštvu.
     
    Pretvaranje javne svojine na poljoprivrednom zemljištu u privatnu bez naknade uzrokovalo je nesagledivu štetu čije tačne razmere Savet nije mogao da utvrdi jer Republički geodetski zavod 2017. godine nije želeo da dostavi poslednje podatke o statusu svojine na poljoprivrednom zemljištu nakon postupka privatizacije„, ističe se u izveštaju Saveta.
     
    Dodaje se da prikrivanje pravih podataka o površini i statusu svojine na zemljištu nakon privatizacije i proglašavanjem takvog podatka poslovnom tajnom, jasno upućuje na zaključak da se štiti privatni a ne državni interes.
     
    To je očigledno na primeru samo jednog kupca Mileta Jerkovića koji je u postupku privatizacije poljoprivrednih preduzeća i kombinata raspolagao sa više od 30.000 hektara najplodnijeg vojvođanskog zemljišta u državnom i društvenom vlasništvu. Nakon raskida ugovora sa tim kupcem, u katastru je evidentirano zemljište u društvenoj, državnoj i mešovitoj svojini od oko 4.000 hektara, dok za 28.000 hektara u 2014. godini ne postoji evidencija zemljišta, odnosno gubi mu se trag„, naveo je Savet.
     
    To nezavisno telo zbog nepotpunih podataka nije moglo da utvdi ni šta je državni interes u okviru aranžmana Vlade Srbije sa kompanijom Al Ravafedom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.
     
    Opredeljenje države da ulaže u novoformirane zadruge, bez jasnih pravila i procedura, a da problemi iz prošlosti sa starim zadrugama nisu rešeni, ne uliva poverenje da se tom projektu prilazi iz najozbiljnijih namera, već da je i u ovaj segment uključena politika„, ukazao je Savet.
     
    Ocenjeno je da država treba da podstiče razvoj poljoprivrede jer je to strateški interes, ali je preduslov za to da se uredi katastar nepokretnosti.
     
    Poklanjanje najboljeg državnog i društvenog poljoprivrednog zemljišta bez pravnog osnova, čija se vrednost meri milijardama evra, ima nesagledivu štetu, koja se ogleda u tome da ta sredstva nisu došla u budžet Republike Srbije i da država gubi prihod po osnovu izdavanja u zakup zemljišta koje je na nezakonit način prisvojeno„, ističe se u izveštaju Saveta o privatizaciji i raspolaganju poljoprivrednim zemljištem u državnoj svojini.

    Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije upozorio je da je desetine hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta koje je u javnoj svojini prešlo u privatno vlasništvo bez ikakve naknade, samo na osnovu potvrde Agencije za privatizaciju da je kupac društvenog kapitala izmirio obaveze iz kupoprodajnog ugovora.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]