dijagram

Foto: Pixabay
Srbija

Savet za BDP: U drugom kvartalu u Srbiji napredovale sve industrijske oblasti

Izvor: 
Beta Čet, 03/06/2021 - 17:42


U drugom kvartalu ove godine u Srbiji su  napredovale sve industrijske oblasti, uključujući i prehrambenu koja je u prethodnom periodu stagnirala, zaključeno je na današnjoj sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) kojom je predsedavala premijerka Ana Brnabić, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima.

Na sednici je razmatrana i dinamika realizacije najvažnijih projekata u različitim granama privrede i industrije.

"Oporavlja se i izvoz i beleži pozitivna kretanja, a kada je reč o nezaposlenosti, nije se ostvarila bojazan da će biti povećan broj nezaposlenih posle isteka tromesečnih mera državne pomoći i  povećan je broj zaposlenih", navodi se u saopštenju.

Na sednici je rečeno da je tokom aprila konstatovan veliki rast industrije i preradjivačke industrije i da za sada "nisu detektovane opasnosti koje bi mogle značajnije da ugroze predvidjeni rast BDP-a".

Konstatovano je i da su oblasti, koje su tokom 2020. godine doživele najveći pad, kao što su turizam, saobraćaj i aviosaobraćaj, počele da oživljavaju.

Rezultati najvažnijih ekonomskih pokazatelja u svim privrednim oblastima su, kako je navedeno, i bolji od očekivanih, a medju njima prednjači sektor gradjevine koji je "u dobrom ciklusu koji se neće zaustaviti do kraja godine".

Po završetku sednice Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast BDP održana je i sednica Komisije za kapitalne projekte, kojoj je, takodje predsedava predsednica vlade.

Na sednici je rečeno da je to "mehanizam koji će pratiti napredovanje svih projekata od ideje do realizacije i to onih čija je vrednost iznad pet milona evra, a koji su deo programa "Srbija 2025" .

 
MarketingNajnovije vesti