• Savez za Srbiju: Vučić potvrdio neuspeh svoje kosovske politike

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Predsednik države Aleksandar Vučić je svojom izjavom da će Srbiji biti ponuđeno rešenje za Kosovo „koje neće smeti da prihvati, ali će joj biti teško da ga odbije“ još jednom potvrdio neuspeh svoje kosovske politike, saopštio je Savez za Srbiju.

    Ta stranka navodi da Vučić osam godina pregovara sa svojim partnerima, ratnim zločincima Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem, i da je pre sedam godina potpisao Briselski sporazum kojim je predao prištinskim vlastima kontrolu nad celom teritorijom Kosova i Metohije.

    Dodaje se da godinama slušamo priče Vučića o tome kako se bori, kako spava na podu, kako vodimo sa pet nula u pregovorima i imamo neverovatan ugled i njegove prijatelje svuda po svetu.

    Komentarišući Vučićevu izjavu da je narod odbio njegov plan za Kosovo i Metohiju, pa ćemo sada dobiti lošije rešenje, SZS ukazuje da on nikada nije predložio nikakav plan, niti je o njemu ikada organizovana nijedna rasprava – ni u Skupštini Srbije, ni u javnosti.

    Građani Srbije nikada nisu pitani, niti su ikada bili upoznati sa planom za Kosovo i Metohiju, Vučić je sam pregovarao i sam je odgovoran za rezultat, ističe SZS.

    Navodi se da referendum o kome Vučić govori može biti samo o njegovoj smeni i ocenjuje da nas njegovo nesposobno vođenje pregovora u kojima smo, kako je rekao, „dali sve, a nismo dobili ništa“, dovodi do dva zaključka – ili je pregovarao samo za sebe, a ne za državne interese, ili nema intelektualni, politički ili bilo koji drugi kapacitet da odbrani državne interese u pregovorima.

    Savez za Srbiju ukazuje da Vučić ne govori šta mu je plan za Kosovo ni uoči svojih „lažnih izbora“, ali zato najavljuje da će posle njih morati da pristane na nešto što ne sme da se prihvati.

    Tim stavom on javno potvrđuje čemu, između ostalog, služe izbori i krajnje je vreme da se zapita da li je to na šta je spreman čak i za njega prevelika i sramna cena za opstanak na vlasti, navodi se u saopštenju i dodaje – „zato bojkot“.

    Đurić: Kritike SzS kontradiktorne i sumanute

    Potpredsednik SNS Marko Đurić ocenio je da je Savez za Srbiju danas učinio nesvakidašnji podvig kritikujući istovremeno predsednika Aleksandra Vučića zbog toga što sa građanima deli informacije o važnim državnim pitanjima, a onda i zbog toga što o istim tim pitanjima ne diskutuje dovoljno u javnosti.

    „Kritike Saveza za Srbiju su kontradiktorne i sumanute, kao što je sumanuta i politika te neprincipijelne koalicije“, saopštio je Đurić.

    Ističe da je predsednik Vučić, svoja očekivanja kada je reč o pritiscima povodom Kosova i Metohije, izneo zato što građani zaslužuju da znaju sa kakvim se iskušenjima naša država suočava na međunarodnom planu, i to je potez odgovornog državnika koji uvažava i poštuje svoje sugrađane.

    Za razliku od stranaka i političara okupljenih u Savezu za Srbiju, koji su Srbiju svojevremeno doveli na prag članstva u NATO, bez da su ikada išta pitali građane na tu temu, naša politika je transparentna kada je reč o svim ključnim državnim i nacionalnim pitanjima, kaže funkcioner SNS.

    „Kao što je politika stranaka Saveza za Srbiju bila jedna velika laž i obmana građana Srbije, tako je lažna i njihova briga za Kosovo i Metohiju, jer koliko su brinuli svedoči i to što su na jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova reagovali saopštenjem, i što su učinili sve da Prištini pomognu da tu samoproglašenu nezavisnost učvrsti, što i danas nastavljaju da čine“, zaključio je Đurić.

    Jovanović: O secesiji Kosova se ne može odlučivati na referendumu

    Član predsedništva pokreta Metla Miloš Jovanović ocenio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rešavanje pitanja Kosova i Metohije nepotrebno dramatizovao.

    On je tako reagovao na ocenu predsednika da će Srbija biti izložena ultimatumu da prizna nezavisnost Kosova.

    Jovanović smatra i da je referendum u kome predsednik Srbije vidi rešenje za Kosovo i Metohiju „beg od sopstvene predsedničke odgovornosti“, a dodaje i da referendum ne može da sadrži pitanje koje nije u skladu sa Ustavom.

    „Niti će biti ultimatuma pod pretnjom rata, niti o secesiji Kosova može da se odlučuje ne referendumu“, kaže Jovanović i dodaje da je lična odluka predsednika da li će da podnese ostavku, kako je, kaže Jovanović, nagovestio.

    Kozarev:DSS-u ne bi škodilo više političkog poštenja

    Član Glavnog odbora SNS Dušan Kozarev poručio je danas članu predsedništva pokreta Metla i lideru DSS Milošu Jovanović da malo više političkog poštenja, a malo manje selektivnog pamćenja, ne bi škodilo Demokratskoj stranci Srbije.

    „Neverovatno je da o navodnom begu od odgovornosti predsednika Vučića govori predstavnik stranke koja je sa pozicije vlasti na jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova reagovala saopštenjem i raspuštanjem vlade i skupštine, a na martovski pogrom 2004. godine pozivom na molitvu“, naveo je Kozarev u saopštenju.

    Ista stranka je, i to sa Milošem Jovanovićem na čelu, kaže Kozarev, pozivala na referendum o različitim državnim pitanjima, od vojne neutralnosti do Kosova i Metohije.

    „Srbija se, predvođena predsednikom Vučićem, za srpske državne i nacionalne interese na Kosovu i Metohiji bori doslednije i efikasnije nego što je činjeno bilo kad u poslednjih 20 godina, a svakako daleko bolje nego u vreme dok je državno kormilo bilo u rukama Demokratske stranke Srbije“, navodi funkcioner SNS.

    Krajnje je vreme, ističe Kozarev, da političke stranke u Srbiji koje se izdaju za nacionalno orijentisane prestanu da pitanje Kosova i Metohije zloupotrebljavaju za besmislene pokušaje napada na predsednika Vučića i Vladu Srbije, a da umesto toga učine napor da se u Srbiji konačno postigne konsenzus oko najvažnijih državnih i nacionalnih pitanja.

    Predsednik države Aleksandar Vučić je svojom izjavom da će Srbiji biti ponuđeno rešenje za Kosovo „koje neće smeti da prihvati, ali će joj biti teško da ga odbije“ još jednom potvrdio neuspeh svoje kosovske politike, saopštio je Savez za Srbiju.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija