Novac Foto: PickPik
Srbija

Sedamdeset miliona evra od EU; Vučić: Hvala im, nisu morali da daju

Izvor: 
RTS Pet, 29/05/2020 - 13:04

Evropska unija je opredelila 70 miliona evra bespovratnih sredstava Srbiji u okviru prvog dela IPA programa za 2020. godinu. Još 98 miliona Srbija bi trebalo da dobije do kraja godine. Sve manje kaskamo za evropskim zemljama, poručila je ministarka Jadranka Jokismović. Zemljama Balkana jeste mesto u EU, rekao je predsednik Vučić, koji je prisustovao potpisivanju finansijskog sporazuma.

Finansijski sporazum za prvi deo IPA programa za 2020. godinu potpisan  je u Beogradu, a potpisivanju je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.  Sporazum su potpisali ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Sem Fabrici.

"Zapravo predpristupni fondovi služe za sveukupan razvoj da zemlja bude što pripremljenija kada bude u članstvu i da se približimo proseku", rekla je Jadranka Joksimović, nakon potpisivanja sporazuma.

Kaže da danas svaki treći građanin Srbije zna za neki projekat koji je finansiran iz EU, da li je u pitanju škola, vrtići, prečišćavanje voda.

"Reforme su važne jer one donose ono što je boljitak", rekla je ministarka.

"Očekujemo da finalizujemo i drugi deo koji će biti 98 miliona evra", rekla je ministarka Joksimoviić. 

U fokusu prvog dela IPA programa za 2020. godinu su lokalni razvoj, konkurentnost i zapošljavanje.  

Ceremoniju potpisivanja putem video-linka pratio je i evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji. Poručio je da se čeka jesenji investivioni plan za region.

Vučić: Hvala svim zemljama članicama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je zahvalio komesaru jer je, kako kaže, uložio veliki trud kako bi pomogao Srbiji. 

Kaže da je reč o novcu koji nije morao da bude dat Srbiji.

"Nije obaveza nijedne zemlje EU da novac svojih obveznika troši na nas, zato sam veoma zahvalan, hvala svim zemljama članicama i evropskoj administraciji", rekao je Vučić.

Objasnio je da će novac biti uložen u lokalnu samoupravu, jer su opštine kada je reč o javnim finansijama slaba karika u odnosu na republičku vladu.

Takođe, biće uložen u energetsku efikasnost, odnosno zaštitu životne sredine, rekao je Vučić podsećajući da je kvalitet vazduha do dolaska korone u Srbiju bio jedan od najzapaženijih problema.

Podsetio je da je EU najveći izvor direktnih stranih investicija.

Naveo je i da Srbija očekuje ne samo jasnu evropsku perspektivu, već i da se govori i o članstvu u EU.

"Znamo da će uek moći da se kaže da treba da se sprovedu reforme, reše problemi sa Prištinom. Sve razumemo, samo bismo hteli da imate jasnu poruku da ćemo, ako se to uradi, biti članica EU", rekao je Vučić.
MarketingNajnovije vesti