• Sednica Vlade o novim merama protiv širenja virusa?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Očekuje se da će ovog jutra biti održana sednica Vlade na kojoj će se razgovarati o novim pooštrenim preventivnim merama koje je predložila Radna grupa formirana za kontrolu koronavirusa.

    Pomoćnik ministra zdravlja i potpredsednik Radne grupe za kontrolu koronavirusa dr Goran Stamenković ističe da su u svakodnevnom zasedanju, da se obrađuju svi podaci koji stižu u „Batut“ i Ministarstvo zdravlja.

    Ta grupa je juče donela zaključke i predloge uputila ministru zdravlja.

    „Jedan od zaključaka je da se Kovid-19 stavi na listu zaraznih bolesti kao nova zarazna bolest, u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. To znači da se u odnosu na to obavezuju svi učesnici, koji su predviđeni Zakonom o zaraznim bolestima, da sprovode preventivne mere, postupke, dijagnostike lečenja, zbrinjavanje svih koji će doći u kontakt sa ovim virusom“, rekao je dr Stamenković.

    Jedan od predloga je da se privremeno zabrane dolasci stranih državljana iz područja sa intenzivnom transmisijom ove bolesti.

    „Moramo to da uvedemo da bismo zaštitili svoje građane“, rekao je dr Stamenković.

    Kada je reč o našim državljanima koji se vraćaju iz tih područja, za njih je obavezna samoizolacija u trajanju od 14 dana, kako bi zaštitili ljude u svom okruženju.

    Naveo je da su granični sanitarni inspektori i sanitarni inspektori pregledima obuhvatili preko 65.000 putnika i 2.200 prevoznih sredstava, među kojima su i avioni i autobusi.

    „Organizovali smo akciju pojačanog nadzora nas zdravstvenim ustanovama u celoj Srbiji, a po završetku akcije daćemo podatke u kakvim su uslovima zatečene ustanove, da li poštuju mere i da li je higijena podignuta na viši nivo“, rekao je Stamenković.

    Preporuke na radnom mestu

    Zasad nema otkazivanja događaja, ali se savetuje građanima da što manje borave u zatvorenom prostoru, da se kontakti ograniče i da se poštuju mere lične higijene.

    Preporuka je i da se održava udaljenost od namanje jednog metra od osoba koje imaju simptome respiratorne infekcije poput kašljanja, kijanja, ili znake povišene temperature.

    Dr Stamenković kaže da su u svim javnim ustanovama poznate ovakve situacije, kada dolazi do porasta respiratornih infekcija.

    „To su preventivne mere poput provetravanja, dezinfekcije površina, pojačne higijene – pranje ruku“, naveo je dr Stamenković.

    Strane kompanije koje su zainteresovane, preporuke mogu da pronađu na sajtu Ministarstva zdravlja.

    Očekuje se da će ovog jutra biti održana sednica Vlade na kojoj će se razgovarati o novim pooštrenim preventivnim merama koje je predložila Radna grupa formirana za kontrolu koronavirusa.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Poskupeli i benzin i dizel

    U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 190 dinara po litru, navodi […]