• Servis Nacionalne dečje linije prošle godine pozvalo 90.000 mladih – najviše se žale na narušene porodične odnose i nerazumevanje okoline

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Samo tokom protekle godine servis Nacionalne dečje linije pozvalo je 90.000 mladih koji imaju probleme. Najviše se žale na narušene porodične odnose i nerazumevanje okoline.

    Svakoga dana telefon Nacionalne dečje linije zazvoni više od dvesta puta. Linija je dostupna 24 sata dnevno, preko cele godine.

    „Veliki broj tema nam se tiče mentalnog zdravlja mladih, načina na koji oni razumeju sve ove promene koje su se dešavale. Onda, u sklopu toga vršnjački, partnerski odnosi, odnosi u porodici su isto tako zastupljeni kao tema, škola, uspeh u školi“, kaže Kosta Gajić, rukovodilac NADEL telefonske linije.

    Od prošle godine radi i čet i Vajber čet aplikacija. Svi koji imaju bilo kakav problem mogu im pristupiti potpuno anonimno i dobiti savete od stručnjaka.

    „Bilo je značajno da, zbog činjenice da su mladi na internetu, budemo dodatno dostupni, pre svega mladima koji preferiraju komunikaciju u pisanoj formi i na taj način se lakše izražavaju i traže podršku“, dodaje Gajić.

    Savetodavne usluge NADEL-a dostupne su i roditeljima, ali i bakama, dekama, rođacima, komšijama ili nastavnicima ukoliko imaju nedoumice. Važno je da svi znaju da ovakvi servisi rade.

    „Moj apel je da se škole pozabave time i da održe jedan čas o tome kako koristiti ovakvu službu, na koji način se obraćati za pomoć, i čak ohrabriti one koji stvarno imaju problem a često ćute i nisu spremni da o tome govore“, naglašava Snežana Anđelić, psiholog i psihoterapeut.

    U oktobru, Nacionalna dečja linija obeležiće 17 godina rada – za to vreme primili su preko milion i dvesta hiljada poziva. Psiholozi kažu da su problemi dece i mladih svuda u svetu veoma slični. Sve zabrinjava porast nasilja među vršnjacima.

    Samo tokom protekle godine servis Nacionalne dečje linije pozvalo je 90.000 mladih koji imaju probleme. Najviše se žale na narušene porodične odnose i nerazumevanje okoline.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Isplata stipendija i kredita za učenike i studente

    Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije obaveštava učenike i studente korisnike stipendija za izuzetno nadarene učenike da isplata pete i šeste mesečne rate ovih stipendija za školsku […]

    Leto do ponedeljka, temperature i do 30 stepeni

    U Srbiji će temperatura do ponedeljka imati letnje vrednosti, do 30 stepeni. Danas će biti pretežno sunčano, a krajem dana moguća je prolazna, umerena oblačnost. Najviša temperatura daleko od […]