Punjač za mobilni telefon Foto: Peakpx
Srbija

Šest opasnih stvari za decu koje svi držimo u kući

Izvor: 
Telegraf.rs Uto, 19/10/2021 - 11:11Neke stvari koje imamo u kući smatramo sasvim normalnim delom pokućstva i ne pada nam na pamet da bi baš one našoj deci mogle da ugroze zdravlje. To je naročito važno da znaju roditelji manje dece, one do tri, četiri godine starosti, koja su sklona da sve što nađu stave u usta.
 
Instruktorka prve pomoći Gigi Džejkob upozorila je na šest opasnih stvari koje skoro svi držimo u kući, a koje mogu biti kobne za mališane.
 
1. Baterije
 
Baterije su poznate kao velika opasnost po zdravlje dece. Najopasnije su one male koje se nalaze na satovima, upaljačima, igračkama ili digitalnim toplomerima.
 
Baterije su posebno opasne ako ih dete proguta, jer mogu da izazovu gušenje. Kada deca stave ovaj predmet u usta, pljuvačka aktivira i struju, koja pokreće hemijsku reakciju koja daje kiselinu, a kiselina može ozbiljno da ošteti jednjak deteta.
 
2. Magneti
 
Da li primećujete da su magneti svuda oko nas u kući — na frižiderima, nakitu, oglasnim tablama, igračkama...? Oni su prilično dostupni mališanima, a ukoliko se desi da ih progutaju, deca obično imaju bolove u stomaku i povraćanje kao simptome.
 
3. Torbe
 
Mnogi roditelji imaju naviku da čim uđu u kuću spuste tašnu ili torbicu na prvo slobodno mesto koje je često dostupno deci. U tom momentu ne razmišljaju o tome šta sve imaju u njima — lekove, kovani novac, parfeme, sredstva za dezinfekciju, šminku, upaljače…
 
Deca vrlo rado i često vole da se „zavuku“ u mamine tašne i tatine torbice, što povećava rizik od povrede nekom od stvari koje se tamo nalaze.
 
Zato je važno da roditelji torbe uvek stavljaju na mesta koja deci nisu dostupna.
 
4. Pegla za kosu
 
Ukoliko koristite peglu za kosu, budite obazrivi. Ovi aparati se brzo zagrevaju, a potrebno im je mnogo vremena da se ohlade.
 
Ovo može biti opasno za manju decu, ako ih ostavite bez nadzora, jer iz znatiželje mogu da završe sa opasnim opekotinama.
 
5. Vrući napici
 
Vruća kafa ili čaj, kao i supa, mogu da predstavljaju ozbiljnu opasnost za decu uzrasta od šest meseci do dve godine. Naime, mališani su u tom periodu izuzetno radoznali, pa će kada pred vas stavite šoljicu čaja ili kafe pohrliti prema njoj.
 
Ako je dohvate i proliju vruću tečnost po sebi, mogu da dobiju ozbiljne opekotine. Zato pazite da u rukama ne držite dete dok nosite vruć čaj, kafu ili supu. Postarajte se da vruće napitke držite što dalje od njihovog vidokruga.
 
6. Punjači za mobilni telefon i kompjuter
 
Vrlo često punjače za uređaje poput mobilnog telefona ili kompjutera zaboravimo da izvučemo iz struje kada se punjenje baterije završi. To može da bude veoma rizično za malu decu koja su sklona da vrhove punjača stavljaju u usta. Punjač uključen u struju u dodiru sa pljuvačkom može da dovede do strujnog udara. 
 
Obavezno proveravajte da li ste posle punjenja uređaja isključili punjače iz struje i sklonili ih na bezbedno mesto.MarketingNajnovije vesti